Нов скандал разтърси румънската антикорупционна агенция

флаг, Румъния

Румънската антикорупционна агенция е разтърсена от нов скандал след серия от обвинения във фалшифициране на доказателства, оказване на натиск и опити за скалъпване на дела, съобщават румънските медии.

Сериозни обвинения срещу Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) бяха отправени снощи от бившия депутат от Социалдемократическата партия Влад Косма и от прокурора от НДБК Михайела Морару Йорга. И двамата са обвиняеми в дела, заведени от НДБК.

Косма представи снощи в телевизия Антена 3 записи, внушаващи, че прокурор от НДБК-Плоещ е поискал от него да промени документи, които по-късно били използвани като доказателства в дело срещу бизнесмена и политик Себастиан Гица, предава Медиафакс.

Гица, който е бивш депутат от Социалдемократическата партия, избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд за редица корупционни престъпления.

Същевременно прокурорката Михайела Йорга обвини главния прокурор на антикорупционната агенция Лаура Кодруца Кьовеши, че е поискала от нея да ускори дело срещу бивш министър, който предстояло да бъде назначен за премиер.

По думите на Йорга Кьовеши я извикала и я попитала дали не може "да излезе" с едно дело срещу бивш министър, който трябвало да бъде назначен за премиер. Обяснението било, че ако въпросният политик стане премиер, той ще назначи за министър на правосъдието председателката на Националния съюз на съдиите в Румъния, "което би било катастрофа за НДБК".

По думите на Йорга "Кьовеши използва институцията (НДБК) за лична война". Тя изтъкна, че за първи път по време на мандата на Кьовеши "е усетила какво означава натиск по делата".

Михайела Йорга, която временно беше отстранена от НДБК миналото лято, а след това бе върната на работа въз основа на съдебно решение, беше изпратена на съд миналата седмица от НДБК по обвинения във фалшифициране на документи и облагодетелстване на извършител на престъпление в периода 2015-2017 г.

Главният прокурор на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши отхвърли обвиненията на Йорга и заяви, че такъв разговор не е съществувал. "Никога не съм оказвала натиск или друга намеса в дейността на който и да е прокурор", подчерта тя.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа