Нов щам на COVID-19 от Южна Африка устойчив на антитела, намалява ефективността на ваксините

Нова мутация на коронавируса, открита в Република Южна Африка, се оказа устойчива на антитела, което може да намали ефективността на разработените в момента ваксини. Резултатите от изследването са представени в статия, публикувана в електронната библиотека bioRxiv и цитирани от TACC.

"Новата мутация на коронавируса, обозначена kato 501Y.V2, "избягва "антитела, които се инжектират с помощта на кръвна плазма от възстановили се от болестта хора. Текат изследвания, за да се установи дали разработените ваксини могат да се справят с такава мутация, дали е възможно повторно заразяване", се казва в статията на група южноафрикански учени от три университета.

В същото време мутацията 501Y.V2, открита в Южна Африка през декември, е с 50% по-инфекциозна от предишните; към днешна дата тя се е разпространила в поне 20 страни. Освен това през последните месеци се появиха няколко други мутации.

"Ефективността на съществуващите ваксини срещу тази мутация може да бъде тествана само чрез обширни клинични изпитвания. В същото време резултатите от проучването показват необходимостта от разработване на нови ваксини, които могат да отговорят на нови заплахи", казаха учените.

Южноафриканските власти обявиха на 21 декември, че втората вълна от пандемията, започнала в страната, е причинена от мутиралия щам коронавирус 501Y.V2. Открит е в южната част на страната в окръг Нелсън Мандела Бей в провинция Източен Кап на брега на Индийския океан. Според местни учени новият щам засяга предимно младите хора.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса направи телевизионно обръщение към нацията на 28 декември и обяви, че „втората вълна на пандемията бързо се разраства и заплашва да стане по-мощна и разрушителна от първата“. Той отбеляза, че увеличаването на броя на случаите може да бъде свързано с появата на нова и по-агресивна форма на коронавирус в Южна Африка. Към днешна дата Южна Африка има най-много заразени и починали сред всички африкански държави - съответно 1 073 887 и 28 887.

Коментари

Задължително поле