Силните ветрове доведоха до 9 жертви в Европа (ВИДЕО)

Вятърът утихва днес, ще е слънчево

Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Носим до 4 стека цигари на почивка в Гърция Разрешават да внесем и 10 литра алкохол

Българите, отправили се към Гърция, трябва да знаят, че ако си носят домашна ракия, трябва да имат документ за произхода й от съответния казан.

Забранено е да прекарваме туби с бензин

До 800 цигари или 4 стека може да внесете, ако отивате на почивка в Гърция. Това предвижда директива на Европейския съюз за минималните количества акцизни стоки, които могат да се пренасят от една страна-членка на ЕС в друга. Разрешени са още до 200 къса пури, 400 къса пурети и 1 кг. тютюн за пушене.

При алкохола допустимите количества са до 10 литра за напитки с висок градус, 20 литра непенливо вино и 90 литра вино, от които не повече от 60 литра пенливо, както и 110 л бира. Тези правила не важат за пътници на възраст под 17 г., на които изобщо не е разрешено да носят алкохол или тютюневи изделия.

Ако пренасяте под тези количества не е нужно да доказвате на границата, че са за лична употреба. Ако обаче носите повече, митничарите може да поискат от вас фактура или разписка, че сте ги купили и дори да ви арестуват, предупреждават от Агенция “Митници”. От там уточниха, че ако при преминаване на границата имате повече от един вид тютюнево изделие или алкохолна напитка, лимитите ще бъдат променени, тъй като те важат само за един вид.

Внимавайте и дали внасяте легален алкохол и цигари – тоест те трябва да бъдат задължително с бандерол. Ако става дума за пренасяне на домашен алкохол, то той трябва да е придружен с необходимите документи от съответния казан за варене на ракия.

Нямаме право да пренасяме туби с гориво, уточняват от Агенция “Митници”. Позволява се пренос на други акцизни стоки, като парфюми например, на стойност максимум 300 евро на пътник в самолет или 430 евро за пътници по суша и море.

Някои страни от ЕС прилагат по-ниска граница от 150 евро за пътници под 15 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.