Нощно катерене - новата смъртоносна мания

50 души щурмували Черни връх в новогодишната нощ

Някои решават самосиндикално да нощуват в чайната

Хижарите от Черни връх спасили бедстващи скиори навръх Рождество Христово

В лоши условия дори опитни планинари могат да пострадат

Любители на опасни за живота силни усещания масово се втурват в нощни планински преходи, разказват пред “Труд” хижари от Черни връх. Правят го в лоши зимни условия, понякога без дрехи.

Голият бегач Кирил Радев, който навръх Нова година реши пеша и гол да стигне от центъра на София до Черни връх, не е единственият, който си качва адреналина с нощни преходи. Същата нощ петдесетина души избрали този начин за празнуване – за щастие, облечени.

Хижарите Ирина Костова и Чавдар Евтимов, които все още стопанисват заслона, разказват, че при астрономически явления фотографи и любители окупират върха. Проблем е, че много от тях са без подходяща екипировка и физическа подготовка, като така рискуват да пострадат сериозно. Другият проблем е, че част от тях сами планират да пренощуват в чайната. Ирина разказва как два пъти групи разбиват вратата и се самонастаняват.

“Ядат вафли, пият кола и викат “много сме, не можеш да ни изгониш”, спомня си жената. Има и наистина бедстващи хора.

“Случва се да замръкнат, времето да се развали,” обяснява Чавдар, “но те не го правят целенасочено или с преднамерена цел героизъм”. На Бъдни вечер хижарите два пъти спасяват трима начинаещи скиори. Запознават се случайно на паркинга на хижа “Алеко”, изкачили върха, но тръгнали обратно твърде късно, в буря и в грешна посока. Върнали се в заслона след два часа, сгрели се, а хижарите им предложили да пренощуват. Младежите обаче решили все пак да се спуснат. „Оказва се, че не си носели дори и челници, щели да карат на лунна светлина в бурята...,” разказват хижарите. Чавдар ги изпратил по правилния маршрут и им дал челници.

Според Ирина, планинарството се възражда през последните години след период, в който по склоновете е било празно.

“Това е нож с две остриета, защото стана мода да се събират хора на случаен принцип, без да имат физическа подготовка и екипировка”, казва тя.

“Някакви самозвани самонаели се планински водачи организират във фейсбук платени изкачвания до Черни връх по пълнолуние,” описва ситуацията хижарката. По думите й тази мода е опасна дори и за опитни планинари, защото те лесно могат да пострадат.

“Уважавам спортните постижения на всеки човек, няма лошо в това да изпробваш възможностите си, но не и да чувстваш, че другите са ти длъжни”, обобщава Ирина.

А Чавдар казва, че в други държави пишман планинарите са глобявани, ако умишлено се вкарват в рискови ситуации.

 

След няколко дни

Туристическо нашествие за Кървавата луна

В нощта на 20-и срещу 21-и януари десетки планинари с фотоапарати се очаква да се качат на Черни връх. Тогава ще се наблюдава астрономическото явление „Кървава луна”. При лунно затъмнение самотният ни спътник е изцяло в сянката на Земята. Но част от слънчевите лъчи, филтрирани от земната атмосфера, все пак достигат до месечината. Поради разтягането на вълните на светлината, Луната се обагря в червено. Светлинното „замърсяване” пречи за наблюдения на космическите обекти, затова любителите на астрономията и нощната фотография избират места далеч от градовете.

 

Хижарите - изкупителна жертва на пишман планинари

Чавдар и Ирина напускат чайната. БТС търси нови стопани

Чавдар Евтимов и Ирина Костова ще напуснат заслона на Черни връх до края на месеца, след скандала с голия бегач Кирил Радев. От Българския туристически съюз (БТС) ги обвиняват, че не предоставят чайната отворена 24/7. Работното време е от 8:30 до 16:30 часа, няма леглова база. Заслонът е в преддверието, което е отключено денонощно и целогодишно. Предназначението му е като на всеки друг заслон – приютяване на завет на хора, които умишлено или поради проблем не са стигнали до хижа с топлина и легла.

„БТС не ни защити, измиха си ръцете с нас,” оплакаха се хижарите и обясниха, че няма как двама души да подържат отворена и отоплена чайната денонощно и без почивен ден. Съпрузите стопанисват чайната от 1999 насам. По професия и двамата са метеоролози, а преди да заживеят на Витоша, Чавдар е работил 13 години в метеорологичната станция на Мусала. И сега те съчетават грижите си за чайната с дежурства в станцията на Черни връх.

 

Експерти: Застраховката внася сигурност

02-10Продължава тенденцията хората да не си правят планинска застраховка, коментират спасители пред “Труд”. По думите им застраховка на стойност около 30 лв. на година, покрива разходи до 1000 лв , като за сравнение, при нещастен случай на ски-писта, за спасителната работа (400 лв.) и транспорта (160 лв) се заплаща общо 560 лв.

“Това внася сигурност, това е и икономически изгодно, защото ако няма застраховка, пострадалият във всички случаи следва да заплати в брой разходите по спасителните операции”, категорични са те. ПСС призовава всички български граждани, практикуващи планински спортове и туризъм, да закупят своевременно своята планинска застраховка. Добре е туристите да се поинтересуват за реда на покриване на разходите при настъпване на застрахователно събитие – повечето застрахователни компании изплащат директно дължимите суми на ПСС, а други изискват пострадалият да плати и му ги възстановяват след това на базата на протокола за застрахователното събитие.

 

Планинските спасители: Не карайте ски извън пистите

Туристите трябва да се придвижват само по зимната маркировка, а карането на ски извън обработените терени не е препоръчително, предупреждават от Планинската спасителна служба(ПСС).

Припомняме, че само преди няколко дни двама сноубордисти загинаха, затрупани от лавина, карайки извън пистите в района на Банско.

"Призоваваме да не се излиза извън обработените ски писти, защото високата лавинна опасност няма как да я избегнем", заяви дежурният в спасителната служба Явор Каролев.От ПСС напомнят на планинарите при нещастен случай да звънят на спешния номер 112, на 1470 (за всички мобилни оператори), 02 963 2000 – Централен Денонощен Пост на ПСС, а за справки или съвети 1471 (за всички мобилни оператори).

Коментари

Задължително поле