Откриха болно от африканска чума прасе и над Перущица

Задържаха полицай, взел 850 лв. за да скрие призовка за превишена скорост до изтичане на давността

Повдигнаха обвинение на собственика на депото за отпадъци, запалили се под магистрала „Струма“

Меган и Хари замениха Испания с Франция

Президентът Радев назначи бивш лидер на младежкия СДС за началник на кабинета си Годините в синия комсомол липсват в разпространената от "Дондуков" 2 биография на Калоян Методиев

С 630 нови дървета обогати зелената среда Общината в Търговище

Две жени от Каварна станаха жертви на телефонни измами

Потушен е пожарът между софийските села Реброво и Владо Тричков

15-годишно момче е в болница със счупена челюст след побой в Добрич

„Росатом“ подаде заявление за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва проверка в Спешния център в Сливен заради смъртта на 7-годишното дете от Сотиря

Два нови социални центъра разкрива община Велико Търново Те ще подпомагат лица с психични разстройства и тежки множествени увреждания

Храните, които не подозирате, че може да съхранявате във фризера Сред тях са ядките, доматеното пюре и кафените зърна

Променят правилата за отглеждане на кучета в Търново по искане на граждани В паркове и градини животните задължително на повод с дължина до 2 метра

Джордж Р. Р. Мартин: Сериалът по „Игра на тронове“ не ми се е отрази добре

НСИ: Увеличават се пътуванията на български граждани в чужбина, както и посещенията на чужденци у нас

Снимка: Архив

Пътуванията на български граждани зад граница и на посещенията на чужденци в нашата страна бележат добро увеличение през юли спрямо година по-рано главно поради засилване на движението от и към страните от Европейския съюз, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Пътуванията на българи в чужбина през юли 2016 година са нараснали с 9,2% на годишна база до 577,2 хиляди (спрямо юли 2015-а), достигайки най-високо ниво от 2008-а година насам.

Най-солиден ръст на пътуванията на българи зад граница е отчетен в посока Чешката република (скок със 132,9%), следвана от Румъния (със 103,8%), Испания (с 40,7%), Обединеното кралство (с 22,1%), Австрия (със 17,8%) и Италия (с 16,6%).

Същевременно са намалели пътуванията към Турция (понижение със 17,0%), Украйна (с 16,3%) и Руската федерация (с 9,1%), съобщават от НСИ.

През юли 2016 г. посещенията на чужденци в България са 1 872.4 хил., или с 14.7% повече в сравнение с юли 2015 година. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през юли 2016 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 46.6%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия – 37.0%, и пътуванията със служебна цел – 16.4%.

Посещенията на чужденци в България през юли са отбелязали повишение с 14,7% (спрямо юли 2015-а) и са достигнали рекордните 1,8724 милиона, като най-голям е бил относителният дял на гражданите от Европейския съюз – 61,3% от общия брой на чуждите граждани, посетили нашата страна (повишение с 20,2% на годишна база).

Намаление е регистрирано при посещенията в нашата страна на граждани от Португалия (понижение с 13,0%), Словения (със 7,8%) и Словакия (с 0,8%).

В същото време се увеличават посещенията на граждани от Чешката република (ръст със 73,3%), Полша (с 26,0%), Унгария (с 34,6%) и Франция (с 31,1%).

Увеличават се и посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ – повишение с 9,6 на сто, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Норвегия (скок със 71,8%).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.