НСОРБ: Държавата не обясни, че средствата за санирането няма да стигнат за всички

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСРОБ

В понеделник предстои среща между Сдружението на общините и регионалния министър

Държавата направи много малка информационна кампания относно санирането - че ресурсът е силно ограничен и няма да стигне за всички. Това коментира Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ), по БНТ.

"В обществената шумотевица много малко се говори за конкретните числа, а именно - броят на собственици, които искат да обновят жилищните си сгради със средства от еврофондовете. В тази процедура 152 български общини подадоха във МРРБ проектите на 3068 сгради, за които се търси финансиране за близо 4 млрд. лв. Наличният ресурс всъщност е само 1 милиард. Напрежението беше предизвикано, защото в този ресурс се вместват едва 756 сгради".

Сдружението на общините няма контролни функции относно разпределението на средствата, а си партнира регионалното министерство, обясни Георгиева.

Оценката на сградите е направена по предварително обявена методика, но в обществото има съмнения, че вероятно част от обследванията не са достатъчно обективни или са със завишени критерии.

"Регионалният министър заяви, че при необходимост ще бъдат проврени сертификатите на сградите. Ние като организация ще обсъдим ситуацията, протестите. В понеделник имаме среща с министър Цеков и ще разчитаме да обсъдим възможния изход", коментира Георгиева.

Разговорът с държавата трябва да се води в два аспекта - първо по конкретната процедура, а после - какво ще се случи със сградите в резервните списъци, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции