НФСБ предлагат по-тежки наказания за посегателство над медици

Валери Симеонов. Снимка: Денислав Стойчев

НФСБ предлага наказанията за посегателство над медицински работници да бъдат повишени като за целта от партията внасят предложение за промени в Наказателния кодекс, обяви нейният лиде Валери Симеонов на брифинг в Народното събрание.

Предложението предвижда завишаване на минималния размер на наказанието "лишаване от свобода" на 7 години за тежка телесна повреда, вместо досегашните 5; за средна телесна повреда - на 5 години, вместо досегашните 3 и за лека телесна повреда с разстройство на здравето - завишаване на максималния размер на наказанието на 2 години, вместо една, както е сега.

"Съгласно изследване на Лекарския съюз около 90 % от медиците до момента са били жертва на населие. Само за 2018 г. имаме около 400 случая на физическо посегателство. Статистиката през 2019 г. е още по-тъжна и се констатира повишаване на броя на посегателства върху медици. Мога да ви дам няколко драстични примери", коментира Симеонов.

Той посочи, че през август във Велико Търново двама лекари и четири медицински сестри са били малтретирани, бити и ругани от близки на пациентка, която самоволно е напуснала и се е върнала. Според Валери Симеонов подобни примери говорят за недостатъчната санкция. "Случаите, които изредих зачестяват през последните месеци", каза още Симеонов.

Коментари

Задължително поле