„Ню Йорк таймс“: България трябва да намери баланс между Тръмп и Путин

С единия крак на Запада, а с други на Изток България отдавна е ангажирана в деликатно балансиране, коментира вестник „Ню Йорк таймс“. Но сега страната и новият й президент Румен Радев ще трябва да се научат как да се балансира между Доналд Тръмп и все по-енергичния Владимир Путин.

Радев, размишлявайки върху новата си роля на балансьор, заяви два дни преди да положи клетка на 19 януари:

„Ние имаме ясна пътна карта. Оставаме в ЕС. Оставаме и в НАТО. Но в същото време ние имаме една дълбока историческа връзка с Русия“. Страни като България от десетилетия балансират между Изтока и Запада. Но перспективата президентът Тръмп да се сближи с Путин обърква тази стратегия с противоречивите послания, идващи от новата американска администрация.

Тръмп изглеждаше нетърпелив за по-тесни връзки в Кремъл, дори сякаш следваше презрението на Москва към НАТО и ЕС. Но миналата седмица новият му посланик (постоянният представител на САЩ в ООН – ред.) демонстрира твърдата линия на администрацията на Обама, заявявайки, че САЩ няма да се оттегли санкции срещу Русия, докато страната не изтегли войските си от Крим.

В същото време Путин показва нови признаци на перчене в отношенията със съседите на Русия; в четвъртък той посети в Унгария, първият му набег в Европа през ерата на Тръмп.

България е пламенен член на ЕС, но с нарастването на национализма, водещ до отслабването на подкрепа за ЕС, в страната – както и на други места – се промъква руското влияние. На пръв поглед това предполага, че обръщането на Тръмп към Москва, ако е истинско, би било добре за България. И наистина, националисти са развълнувани.

Но България също знае толкова много предателства и окупации, че това внезапно залитане предизвиква колкото въодушевление, толкова и тревоги, включително опасения, че г-н Тръмп и Путин ще направят сделка помежду си, която обслужва техните две нации, и ще разчертаят региона на сфери на влияние, както великите сили направиха в края на Втората световна война.

По много причини, включително икономическа необходимост, обща култура и дълбоки исторически връзки, българските политици, включително президентът искат по-близки отношения с Русия, но не дотам, че тяхната нация да загуби лелеяните връзки със Запада и да попадне твърдо в руската орбита.

Не е ясно дали старото балансиране на България ще работи в новия международен ред. Всъщност, по подобен начин стоят нещата и в цяла Централна и Източна Европа, чиито лидери чакат да видят какво Тръмп има предвид, пише „Ню Йорк таймс“.

Източник: БГНЕС

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Каквото и да направим, ние българите, все едно, пак ще бъдем предадени, продадени и прекарани. И пак поредният български политик или политици ще се награби и ще се пресели във Флорида. Да беха се поне разделили – соросоидите във Флорида, мурзилките в Крим. Ама не, всички отиват във Флорида.

 2. Каква ни е ползата от САЩ??? От момента в който България влезе под влиянието на САЩ започна деградивен процес който продължава до днес и не се знае дали някога ще спре, дали има дъно. В сферата на влияние на САЩ България преживява поредната национална катастрофа. Икономиката на България беше тотално унищожена, народа беше хвърлен в тотална мизерия и глад. На фона на тази картина се появиха фирми и корпорации паразити от САЩ и Западна Европа, които превзеха българската енергетика и превърнаха България в консуматор на техните стоки и услуги. Така тези паразити от САЩ и Западна Европа източват националните богатства на България, обезкървяват икономиката и държат българския народ в тотална мизерия. Национална катастрофа и геноцид над българския народ, това ни докараха алчните кравари от САЩ и алчните фашисти от Западна Европа. БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ТЪРСИ НИКАКЪВ БАЛАНС МЕЖДУ ТРЪМП И ПУТИН, А ДА ТЕГЛИ ЕДНА МАЙНА НА САЩ, НАТО, ЕС И ВСИЧКИТЕ ИМ ПРОИЗВОДНИ, САМО ТАКА ЩЕ ИМА ИЗХОД ОТ ТОЗИ ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД И НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.

  1. На този трябва да му се смачка главата като на отровно влечуго.

 3. А каква ти е ползата от расия бре лумпен квадратен? И едните и другите знаят само да експлоатират…

  1. Прав си. Но да добавя и „каква е ползата от олигoфрени кат тебе корни“?!

  2. Абе парцал, къде съм говорил за полза от Русия? Но пък, ако се разровиш в историята ще видиш каква е ползата. Още повече, че последната българска държава беше построена от расия, а не само освободена. Я виж как се разви държавата с руски пари по време на Бай Тошо.

 4. Мисля, че Велемир прави много добър коментар. България трябва сама да решава своята съдба без каквато и да е външна намеса. Но на нашия народ му трябва истински политици-родолюбци а не предатели.

 5. Българомразците, тъй наречените русофили са прекалено
  многа в България. Тази печална истина е известна на
  западни и руски политици. Първата жертва за задоволяване
  на вълчите интереси на империята на злото е България. Това е нашата злокоба. Дерзаите българо-мразци, ще останате
  само вие, но циганите ще довършат и вас !!!

 6. Ако тъпия фюрер не беше толкова тъп , сега глупаци , друго щяхте да дрънкате …

 7. Ужасс. Нищо от написаното не е така както е. Първо ние нямаме обща култура и традиции с руснаците. Ние сме безкрайно различни от тях. Ако сме близки културно с накой то това са балканските държави – гърци, турци, румънци. Нека не бъркаме култура с религия. В същност и религиозно сме далече от степните хора. Второ ние не балансираме между Европа и МОСКОВИяТА. Ние сме за Европа. Но руската пета колона бившата колониялна администрация – БСП и Радев са онези които дърпат към Московията. Предателите сиреч. ИСТОРИЧЕСКИ погледнато след като изпълзяхме от властта на една азиятска империя и въпреки другата азиятска империя ние направихме европейска държава. Но договорките между Чичо Сам и МОСКОВСКИя САТРАП, ни върнаха обратно в лапите на азиятската империя. Която ни откъсна от Европа, разруши държавата и русифицира населението което и до сега не знае на кой свет е…. истината е че се бояхме че идиота Трумп ще ни връчи обратно на новия Московски сатрап. Слава богу Америка е държава която така е балансирала властите че идиотиите трудно минават.

  1. Сигурно с американци имаш обща култура и традиции. Гърците или турците говорят на същия църковнославянският език сиреч български? Румънци ли казват на българи: братушки, а те им отговорят: мамалигари?
   Америка ли е балансирала? Хитълерът Клинтон не може да си натисне парцалите, такава им демокрация!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.