Някои особености на украинската пропаганда

Тази фотография на частично разрушен блок в Киев също породи спорове. Според украинските власти той е бил поразен от руска ракета. Според руската страна обаче ракетата, ударила сградата, е част от украинската ПВО.

Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов - тази сентенция на Ото фон Бисмарк за пореден път се потвърждава (поне в частта си за войната) в най-новия военен конфликт - между Русия и Украйна.

Москва, до голяма степен по традиция, не е особено многословна. Например едва преди дни призна, че в инвазията ѝ в Украйна има загинали и ранени руски войници, но не посочи броя им. Така обявяваните всекидневно от Киев данни за руски жертви продължават да обикалят световното медийно пространство, без възможност за проверка. Към вчерашна дата украинските власти твърдят, че са загинали 5710 руски бойци.

Украйна обаче е многословната в този конфликт, а думите ѝ отекват в световните новинарски емисии. Дали поради многословието, или по други причини, немалко от изказванията ѝ впоследствие се оказват неистини.

“Труд” представя на читателите си някои от най-фрапантните случаи на злоупотреба с информация.

Измамата със загиналите на Змийския остров

На 24 февруари руските военни поеха контрола над украинския Змийски остров, подложен на обстрел от две руски фрегати. Киев обяви, че всички 13 украински граничари са били убити. В интернет се завъртя запис от случилото се преди руските сили да започнат обстрел.

“Предлагам да сложите оръжия и да се предадете, за да избегнети кръвопролитие и ненужни жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани” - такава заплаха от руска страна се чува на записа. На нея украинските войници отговарят с: “Русский военный корабль, иди нахуй!”.

Ден след превземането на острова украинският президент Володимир Зеленски обяви загиналите граничари за герои на Украйна.

Впоследствие обаче стана ясно, че те са живи. Руското отбранително министерство публикува снимки, на които украинските военнослужещи, предали се доброволно (според руското съобщение), получават вода и храна и се качват на автобуси, които да ги откарат до Севастопол, след което да бъдат освободени да се върнат при семействата си.

„Призрака от Киев“, „свалил“ 10 руски самолета

Съобщението в туитър на украинската служба на сигурност за свалените от “Призрака от Киев” 10 руски бойни самолета.

В пълна мистерия остава обвит случаят с “Призрака от Киев”. Така бе наречен неназован украински пилот на МиГ-29, за който се твърди, включително от украинските служби за сигурност, че от началото на руската офанзива в Украйна на 24 февруари до 27 февруари е свалил 10 руски бойни самолета.

Шест от машините - два Су-35, два Су-25, един Су-27 и един МиГ-29, били свалени от “призрака” в първите 30 часа на руската инвазия. Ако този пилот наистина съществува, той ще е първият регистриран ас на XXI век, както и Ас на деня, пише в страницата в “Уикипедия”, посветена на “Призрака от Киев”.

Скок на радиацията край „Чернобил“ след превземането на АЕЦ-а

Нивото на радиация в зоната около ядрената централа “Чернобил” се е повишило, след като руските сили превзеха територията около АЕЦ-а.

Такова предупреждение отправиха украинските власти, след като загубиха контрола над централата в първия ден на руската инвазия. От Международната агенция за атомна енергия към ООН (МААЕ) побързаха да уточнят, че нивата на радиация не представляват заплаха и че дори докладваните от украинските регулатори данни “са ниски и остават в рамките на оперативния диапазон, измерен в зоната, откакто централата е изключена”. Дори и украинската държавна ядрена агенция посочи, че промяната в радиационните равнища вероятно се дължи на движението на тежко оборудване (като танкове) в района, което издига радиоактивен прах във въздуха.

България праща самолети, които всъщност няма

Съобщението във фейсбук профила на украинските ВМС, според което България ще предостави на Украйна 30 бойни самолета.

Едно от официално разпространените от Киев неверни твърдения замеси и нашата страна. България прехвърля на Украйна 30 бойни самолета, съобщи в профила си във фейсбук пресслужбата на Военноморските сили на Украйна.

Според съобщението София ще прати на Киев 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25.

Проблемът обаче е, че България разполага с 30 бойни самолета само “на хартия”. Реално имаме едва 5 МиГ-29, които могат да летят, и 10 Су-25. Освен това в понеделник премиерът Кирил Петков отрече да сме поемали ангажимент да помагаме на Украйна с бойни самолети.

БЪЛГАРИЯ НА ВОЙНА СРЕЩУ КРЕМЪЛ И РУСИЯ

Дръпнахме шалтера на Russia Today и Спутник

Съветът за електронни медии (СЕМ) на свое заседание, проведено на 1 март 2022 г., също излезе със страховитата заповед на Бетина Жотева заради “грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна”. “СЕМ временно ограничава препредаването на територията на Република България на аудио-визуални медийни услуги (телевизионни програми) Russia Today и производните, както и на Спутник и производните”, се казва в решението на СЕМ. На фона на спирането на Russia Today у нас, точно главният редактор на медията Маргарита Симонян инициира създаването на платформа срещу фалшивите новини в социалните мрежи със ситуацията в Украйна - войнасфейками. рф, а в последствие и канал в Телеграм, където бе опровергана невярната информация на министерството на отбраната на Украйна, че Полша и България ще предоставят военни самолети на Киев.

Военноисторическият музей ще стачкува на националния празник

Смениха цветовете на мартеницата

Арман Бабикян и Николай Хаджигенов смениха цветовете на мартеницата в синьо и жълто.

Националният военноисторически музей няма да работи на 3 март, а съобщението бе публикувано на сайта му.

“В знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратено безумието на войната Националният военноисторически музей няма да работи на 3 март”, обявиха служителите на държавната институция. В същото време за Баба Марта най-модерните мартеници се оказаха в жълто и синьо - цветовете на украинското знаме. Арман Бабикян и Николай Хаджигенов дори опънаха щанд със стоката пред съдебната палата. В допълнение, Хаджигенов използва нецензурен речник в ефира на Нова телевизия по адрес на посланика на Руската федерация, което пък принуди останалите гости да напуснат студиото.

Атлантическият съвет призова да се отменят честванията за 3 март

Спестяваме парите за фронта

Атлантическият съвет на България призова правителството на България да вземе спешно решение за отмяна на тазгодишното честване на националния празник - 3 март. “Република България и родолюбивите български граждани категорично не могат и не бива да имат за свой национален празник която и да е дата, която величае политиката и действията на Русия”, пише в искането. Там е посочено, че историческите факти за трети март 1878 г. са умишлено укривани и изкривено интерпретирани и до днес, както в българското училище, така и в българските медии. “Тези факти категорично сочат, че “трети март” е просто един момент от дългогодишната, непроменена и до днес, враждебна политика на Русия за подчиняване и завладяване на България и за превръщането ни в руска колония.” Предлага се икономисаните от отмяната на тържествата средства - независимо колко малко или много ще се окажат - да бъдат преведени във фонда за подпомагане на Въоръжените сили на Украйна.

Българската държава е на първа линия още в началото на военните действия на Украйна и още в петък миналата седмица министърът на транспорта Николай Събев (бивш управител на “Еконт”, б. р.) забрани излитане и кацане и навлизане на руски самолети във въздушно пространство на страната. Такава забрана още нямаше в повечето европейски държави, но България даде пример за светкавична реакция във военно време. “Всички въздухоплавателни средства с лиценз издаден от Руската федерация не могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на Република България, включително въздушното пространство над териториалните води”, пише в заповедта на министъра от 25 февруари.

Отговор от Брюксел на молбата на Зеленски за членство в ЕС

Европейският съюз ще задвижи процедурата

Вторият тур на преговорите Москва-Киев предстои днес

Сателитна снимка на близо 70-километровия конвой от руски бронирани машини, който приближава към Киев.

Европейският съюз е готов да приеме кандидатурата на Украйна за пълноправно членство и Европарламентът ще направи всички възможно да задвижи процедурата по най-бързия начин. Това заяви председателката на ЕП Роберта Мецола на извънредно заседание в Брюксел вчера.

Изявлението бе направено в присъствието на председателите на Европейския съвет и Еврокомисията - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. В речта си, декларираща солидарността на Европарламента със санкциите, предприемани срещу Москва, Мецола посочи, че руски официални представители вече няма да бъдат допускани в сградите на ЕП.

За да получи Украйна статут на страна кандидат за ЕС се изисква единодушно одобрение от Европейския съвет (лидерите на еврочленките). След евентуалното получаване на такъв статут, страната кандидат се бори за започване на преговори, което също трябва да бъде одобрено единодушно от Европейския съвет.

Във вчерашното заседание на ЕП се включи по радиовръзка и президентът на Украйна Влодимир Зеленски. Той благодари на европейските лидери, че са признали, че със съпротивата си срещу Русия, Украйна “изпълнява минимума” критерии за членство в ЕС. Зеленски призова за допълнителна военна и хуманитарна помощ за страната му и отново настоя, че Киев не възнамерява да се предаде.

Изявлението му дойде на фона на съобщенията за руска бронирана военна колона, с дължина почти 70 километра, която уверено приближава Киев, както и за масирани удари по редица градове, сред които Харков, Мариупол и Херсон, който е под обсада.

Междувременно руски източници, цитирани от ТАСС, вчера съобщиха, че вторият кръг от преговори между Москва и Киев ще се проведе днес, както “било първоначално договорено”. Първият рунд се състоя в понеделник в Беларус, като руската и украинската делегации договориха приоритетни теми, които да отнесат в столиците си за консултации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения