"Няма да гледаме със скръстени ръце": Предупреждението, което Китай използва само три пъти в историята

Тан Кефей

Китай предупреди неколкократно, че въоръжените му сили (Народната освободителна армия на Китай, НОАК) "няма да стоят със скръстени ръце", ако председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, който китайците считат за част от своята суверенна територия.

Според китайското издание military.china.com два израза от предупрежденията на официален Пекин са много редки, а именно: ние „стоим готови" и НОАК "няма да стои и да гледа". Те са използвани само три пъти в новата история. В два от тях Китай е започвал военни действия, а в третия - да оказва активна военна помощ.

Корея

Последното предупреждение беше използвано от Тан Кефей, говорител на военното министерство, на 26-ти юли. И то не е случайно случайно. На 3 октомври 1950 г. Джоу Енлай, първият министър-председател на Китайската народна република, спешно се срещна с индийския посланик в Пекин и моли официален Делхи да предаде предупреждение на Съединените щати. Той казва: "Американската армия се опитва да пресече 38-ия паралел и да разшири войната (на Корейския полусотров). Ако тя наистина направи това, не можем да седим със скръстени ръце". В последствие, китайското правителство изпраща военни сили да се бият на страната на КНДР и оказва активно всякаква помощ на Севера. 

Виетнам 

След инцидента в залива Бейбу (Тонкинският залив), от 4 август 1964 г., станал претекст за нахлуването на САЩ във Виетнам, китайското правителство излезе с тържествено изявление: „Нахлуването в Демократична република Виетнам от страна на Съединените щати е нахлуване в Китай и китайският народ никога няма да седи със скръстени ръце“. През април 1965 г. отново Джоу Енлай, чрез президента на Пакистан, предупреждава армията на САЩ да не пресича 17-ия паралел (военната разделителна линия между Северен и Южен Виетнам), в противен случай китайският народ „никога няма да седи и да гледа“. След урока от Корейската война, Вашингтон мълчаливо приема предупреждението на китайците. Докато американските военни не се изтеглиха от Виетнам, те никога не се осмеляваха да пресекат 17-ия паралел, изтъква китайското издание.

Тайван

Третият път когато Китай използва израза "Няма да стоим със скръстени ръце" е в навечерието на т.нар. Втора криза в Тайванския проток през 1958 г. Тогава китайските войски обстрелват спорни острови край източното крайбрежие на КНР, а опит за десант е отблъснат от Тайван, който официално нарича себе си Република Китай, с помощта на САЩ.

Китайското министерство на отбраната сега отново предупреждава американците, че ако Нанси Пелоси отиде в Тайван, военните му няма да стоят и да гледат "със скръстени ръце".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия