Няма засилено присъствие на кораби на НАТО в Черно море

Няма засилено присъствие на кораби на НАТО в Черно море. Посещението на ескадрения миноносец "Оскар Остин" във Варна е видимо напомняне, че ние имаме ангажимент да се борим заедно, ако се наложи. Това заяви командващият 6-и американски флот и командващ ударните сили на НАТО вицеадмирал Кристофър Грейди, който беше посрещнат с официална церемония пред щаба на ВМС във Варна.

"Оскар Остин" е на посещение в морската ни столица до 20 май. Корабът е многоцелеви разрушител и може да участва в операции, покриващи целия спектър от бойни действия на море, описа неговите възможности вицеадмирал Грейди. Той посочи, че Военноморските сили на нашите държави споделят много общи ценности, както и усърдието по поддържане на морския суверенитет.

"Регионалната сигурност е споделена отговорност и аз съм благодарен, че сме партньори с българските ВМС", посочи натовският командващ.

Според контраадмирал Митко Петев при посещението на всеки кораб от НАТО в България се провеждат съвместни учения и такива има почти всеки месец.

Изключително е важно за българските моряци в сложна обстановка да провеждат своите учения с висококомпетентни партньори, допълни командирът на ВМС. По време на срещата двамата са обсъдили морската сигурност, двустранно сътрудничество и участието в съвместни операции.

Коментари

Задължително поле