Няма македонска нация преди 1944 г.

Ангел Джамбазки е категоричен, че до 1944 г. произходът и самосъзнанието на населението във Вардарска Македония е българско, а след това под натиска на Коминтерна и с предателството на част от функционерите в София започва формирането на политическата македонска нация.

Не може да се променя историята

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев загива 40 г. по-рано, когато по думите му не съществува понятието македонска нация. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки във връзка с отказа на македонците да признаят Гоце Делчев за българин. “Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да променяш историята”, категоричен е Джамбазки.

Македонският историк проф. Драги Георгиев, ръководител на македонския екип в съвместната комисия предупреди, че ако България настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос. Но Джамбазки категорично отхвърли позицията на проф. Драги Георгиев, като се аргументира, че Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин.

“Гоце Делчев пише писма на ръка, в които се нарича българин. След като е бил български офицер, български кадет, български учител, братята му са били в български чети и са загинали в български битки - кой тогава е проф. Драги Георгиев, за да променя историята”, отвърна той.

Коментари

Задължително поле