Няма нито един безработен в пловдивско село

800 души от Стряма се трудят в Индустриална зона “Раковски”

Нито един безработен жител няма в пловдивското село Стряма, твърди 43-годишният му кмет Васил Черпелийски. Според трикратния републикански шампион по кану-каяк основната причина за нулевата безработица в селото е, че то се намира в непосредствена близост с десетки заводи и предприятия в Индустриална зона „Раковски”.

„Младите ги задържа индустриалната зона, която е една много добра инвестиция, развиваща се на наша територия в землището на Стряма. Около 800 души от селото работят там и затова в Стряма безработица няма. Ако има безработни, то това е не защото няма работа, а защото този човек просто го мързи да работи”, твърди кметът Черпелийски. Той не крие, че преди десетина години е бил член на БСП и дори местните „червени” са му предложили да му издигнат кандидатурата за кмет на село Стряма. „Да обаче ме излъгаха. Това освен, че ме обиди, допълнително ме амбицира още повече , а и доста голяма група от хора от селото ми предложиха да се явя на изборите като независим кандидат. И то пък взе, че стана от раз. Аз съм първият избран още на първи тур и без балотаж кмет на селото от началото на демократичните промени до 2007 г. А оттогава досега винаги съм преизбиран с 95% от гласовете на стрямалии”, горд е Васил Черпелийски. „Не искам да политизирам нещата, но няма как да не кажа няколко добри думи за ГЕРБ, защото това което се случи последните години и в Стряма и на територията на Община Раковски, е видимо. Първите два мандата бях независим кмет, на третия бях издигнат от ГЕРБ. Това е единствената партия, която стъпи в Стряма и остави половин милион лева тук за пътища, мостове и за църквата”, не крие кметът на Стряма.

Васил Черпелийски признава, че осигуряването на бюджет за нова инфраструктура или ремонти на старата е „мисия невъзможна” за един селски кмет. „Навремето имаше законови инструменти за постъпления в селската каса като ергенски данък, самооблагане, ленински съботници. От събраните средства ще правеха тротоари и пътища. Сега селата не разполагат с нищо, дори със собствена банкова сметка. Разчитаме за всичко на общинския кмет и на спонсори. Ако големият кмет успее да осигури държавни или европейски пари е добре. Затова съм твърдо за делегираните бюджети и за финансиране на наши проекти с европейски пари. Хубавото е , че засега кметът на Община Раковски Павел Гуджеров не ми е отказал нищо и работим в синхрон. Но тъй като всички мои колеги от селата на общината работят с огромен хъс и желание и се стремят да се докажат, парите трябва да се разпределят на повече места.

Със сигурност на Павел Гуджеров не му е лесно. Иначе плодовете от ползотворната ни работа на общинско ниво са очевидни – селото ни се развива”, категоричен е кметът на Стряма. Половината село е с изградена канализация и по-голяма част на населеното място е водоснабдена. „От началото на третия ми мандат със съдействието на общинския кмет Павел Гуджеров и съвместно с ВиК продължаваме да работим по водопреносната мрежа на Стряма. В тази връзка в бюджета на селото за 2018 г. съм заложил 2 проекта за обратните води и ремонта на улиците. Имам обещанието на кмета Гуджеров, че ще продължим да работим както досега - качествено и в услуга на жителите на Стряма. Кандидатстваме за европейски пари по проект за селските райони, като целта ни е изведем цялостно главния колектор, който минава през средата на селото и се зауства в западната част. Другият проект се отнася за 4 улици в южната част на селото, които не са включени в канализацията и така ще имаме цял квартал напълно канализиран и с асфалтирани улици”, допълва кметът на Стряма, който има вече 10-годишен управленски стаж. „Хората очакват от селския кмет чудеса. Очакват кметът да решава проблемите и неудобствата им от всякакво естество- аварии, свързани с ВиК или електроразпределителното дружество и всякакви оператори. Разбира се , че откликвам на всяка молба на хората, но те трябва да знаят, че кметът не притежава почти никакви правомощия и сфери на влияние, още повече когато се касае за отношения с търговски дружества. Да бъдеш кмет на село изисква, по-скоро, да бъдеш гражданин, да общуваш повече с хората, да се занимаваш с техните битови проблеми. Преди всичко кметът трябва да е човек, да се опита да се докосне до болките на всички хора и да се опита да ги решава. Резултатът за дейността на един кмет се показва след изтичане на неговия мандат. Изборите са най-верният показател за работата на кмета. Те са неговият барометър. Аз съм 10 години кмет на Стряма и не мога да не бъда горд от факта , че вече трети мандат хората ми гласуват доверие. Това означава и голяма отговорност към тях същевременно. Вратата на кабинета ми винаги е отворена и дори без записан час всеки, който желае, може да заповяда. Освен това винаги се допитвам до хората. Пример за това е своеобразният референдум, който проведох с голяма част от населението на селото относно фонтана на площада и 85% твърдо бяха за постояването му. Ако бяхме вложили тези 20 000 лева, колкото струва фонтанът, в чакълиране на 2 улици, каквито опониращи предложения имаше, само след 2 години отново тези улици щяха да са с дупки , тъй като няма отводняване. И парите щяха да отидат на вятъра”, отсича кметът Васил Черпелийски. Той не крие, че се гордее с новата детска ясла в селото, новия облик на площада в центъра на Стряма и цветните алеи, изградената велоалея и детска площадка, както и от факта, че всички приходи от продажба на земя остават за Стряма, а не потъват в бюджета на Община Раковски.

„В проектобюджета за 2018 г. съм заложил доста висока сума, но и половината от нея да се усвои, ще съм доволен като кмет. С отпуснатите средства ще продължим изграждането на велоалеята, ще направим площадка за стрийт фитнес за младежите в селото и ще довършим процедурите по регулация на имотите на ромското малцинство, за да могат да получат ПУП и последващо включване към електропреносната мрежа и ВиК. В Стряма ни куца футболът и натам трябва да насочим усилията си. Имаме много деца, перфектен стадион с поливна система, съблекални и топла вода, но засега няма желаещи да го ползват”, допълва кметът Васил Черпелийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи