Н. Пр. посланик Херо Мустафа: Корумпираните във властта без визи за САЩ (обзор)

Посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа. Снимка: Пламен Стоименов

Американският дипломат изнесе публична лекция на тема “Българо-американските отношения в следващите 30 години”

В посолството в София идва специален съветник по въпросите за свободата на словото

САЩ ще използват “инструменти със зъби”, за да подпомогнат борбата с корупцията и върховенството на закона в България. Сред тях ще бъде и отказ да бъдат издавани визи на корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство. Това заяви Н. Пр. Херо Мустафа по време на публична лекция на тема “Българо-американските отношения в следващите 30 години” в столичния хотел “Балкан”.

Тя се позова на един от инструментите в американските закони, който позволява на държавния секретар да откаже достъп на официални лица и близките им, ако има доказателства за участието им в корупция в особено големи размери. На форума присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, Симеон Сакскобургготски.

“Освен, че ще насърчаваме прозрачността, трябва да се защити свободата на медиите и уважението към малцинствата и техните гласове, защото когато гражданите имат вяра в правителството и институциите, България може да достигне пълния си потенциал”, каза още Н. Пр. Мустафа.

Дипломатът добави, че САЩ ще работят с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. В тази насока в София се очаква специален съветник от Департамента по правосъдие, който ще отговаря по въпросите за свободата на словото, върховенството на закона, борбата с корупцията и малцинствата.

Тя заяви, че се гордее и със здравите американо-български взаимоотношения в сферата на икономиката.

“През последните 30 години станахме свидетели на възраждането на България от руините на комунистическата планова икономика, изграждането на процъфтяващ информационно-технологичен сектор и огромните ползи от все по-задълбочаващите се връзки със западни компании”, каза Н. Пр. Мустафа. По думите є американските фирми са инвестирали над 2.5 милиарда долара в българската икономика под формата на ноу-хау и капитал. По този начин са създадени над 30 000 висококвалифицирани и високоплатени работни места, по-специално в производството, енергетиката и съвременото земеделие, което нарежда Съединените щати сред първите шест държави, инвестиращи в България.

“Двустранната ни търговия понастоящем възлиза на над 1,2 милиарда долара, като продължава да нараства. Американските компании внасят в България високотехнологични, авангардни стоки, като особено висок ръст отбелязва износът на електронни технологии и устройства, части за авотомобилостроенето, атомно оборудване и медицински технологии”, допълни дипломатът. Тя обяви, че в следващите месеци ще има среща на българския бизнес с американски фирми в рамките на няколко търговски изложения, като първото такова в областта на сигурността, здравеопазването и информационните технологии предстои още следващата седмица.

“Готова съм да задавам трудните въпроси, за да постигна положителна промяна”, заяви още тя.

Посланик Мустафа определи срещата на премиера Борисов с президента Доналд Тръмп, като “историческа”: “България и САЩ навлизат в нов етап от дипломатическите си отношения”, каза тя. Като част от Рамката за стратегическо партньорство ще започнем нов диалог за разработване на десетгодишна пътна карта, с която да продължим да развиваме двустранното отбранително сътрудничество, за да противодействаме на морските, кибер- и хибридните заплахи в черноморския регион.

 

Сътрудничество

Готови да окажат помощ за борбата с киберпрестъпленията

Работим да се засили и българската демокрация

Н. Пр. Мустафа заяви, че САЩ са готови да окажат помощ за борбата с киберпрестъпленията, за да се засили отбраната на България областта на технологията и иновациите, както и че 5G мрежите ще бъдат изградени с подходящи контроли на сигурността. Тя посочи, че взаимоотношенията между България и САЩ постигат ново ниво на растеж, започващо със срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов.

“Работим да се засили и българската демокрация, да се подобрят възможностите на свободния пазар в България. Всичко, което сме постигнали дотук, е изградено в продължение на 30 години тежък труд”, каза посланикът на САЩ.

 

България става основен източник на енергийна сигурност

Хъбът ще печели значително с повече източници

„Президентът Тръмп и министър-председателят Борисов обсъдиха нашата споделена цел България да се превърне в истински газов разпределителен център и основен източник на енергийна сигурност в региона. Решена съм да подкрепям усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки, което включва изграждане на газовата връзка между Гърция и България (IGB) и участието на страната в планираното изграждане от гръцка страна на терминал за втечнен газ в Александруполис”, каза Н. Пр. Херо Мустафа.

Тя обясни, че за разлика от проекта „Турски поток“, който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ.

„Но нека не спираме дотук. Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ. Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия. Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията”, каза Херо Мустафа.

 

Инициатива на евродепутата Емил Радев

Евростратегия ще бори рушветите

Създаването на европейска стратегия за борба с корупцията ще бъде дискутирано на 3 декември в Брюксел. Инициативата е на eвродепутата от ГЕРБ Емил Радев. В дискусията ще участват новият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши, зам.-председателят на Евроюст Клаус Майер-Габри, зам.-изпълнителният директор на Европол Юрген Ебнер, българският зам.-главен прокурор Иван Гешев, италианският национален прокурор за борба с мафията и тероризма - Федерико Кафиеро Де Рахо, представители на гражданското общество, членове на Европейския парламент и др.

“Корупция има в целия Европейски съюз. Справянето с този проблем изисква да се вземат сериозни мерки на общоевропейско ниво. Затова предложих въпросът да бъде обсъден в по-широк формат и инициирах в ресорната комисия изслушване “Към обща стратегия на ЕС за борбата с корупцията и организираната престъпност - укрепване на инструментите и засилване на сътрудничеството”, мотивира се Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Коментари

Задължително поле