ОББ става третата по големина банка у нас (обзор)

Петър Андронов оглавява обединената финансова институция

KBC Group е най-голямата финансова група в България

Новата финансова институция, създадена от сливането на Обединена българска банка /ОББ/ и СИБАНК ще се казва ОББ. Това заяви Петър Андронов, който вчера бе избран за главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на ОББ. С обединяването се създава третата по големина банка в България.

Андронов обясни, че през следващите шест месеца двете банки ще функционират самостоятелно и със сегашните си имена, а в края на годината ще приключи юридическото и оперативното им сливане. По думите му това няма да се отрази значително на клиентите на банката. Тепърва ще се обсъжда кои банкови продукти да останат и кои да се променят, като за всяка промяна ще има разяснителни кампании, допълни той.

Вчера белгийската банково-застрахователна група KBC приключи сделката по придобиването на ОББ и „Интерлийз“ от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 милиона евро и на общо събрание бе избрано ново ръководство на ОББ.

KBC Group обяви сливането на 30 декември 2016 г. и то бе е одобрено от съответните регулаторни органи. Парите по сделката ще бъдат платени в брой.

С приключването на придобиването на ОББ, KBC Group става най-голямата финансова група в България с 10 компании, покриващи пълния спектър от финансови услуги. Към досегашните СИБАНК и ДЗИ (с две дъщерни дружества), в Групата влизат още ОББ, „Интерлийз“ (с две дъщерни дружества), ОББ Асет мениджмънт, „ОББ Факторинг“, „ОББ Застрахователен брокер“ и 60% от „ОББ Метлайф“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси