Обвинение за бивш пиротехник, укрил огромен арсенал оръжие и боеприпаси

Снимка: Архив

Районна прокуратура – Луковит внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за държане на големи количества взривни материали, оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия.

Обвинението срещу Велислав В. е за това, че в обитавани от него домове, в с. Дерманци, общ. Луковит, в гр. Ловеч и в гр. София, държал в големи количества взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия и пиротехнически изделия, без да има за това надлежно разрешение, което се изисква по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /две карабини „Mannlicher”, двуцевна, гладкоцевна ловна пушка, тип успоредка, марка „Тула, 14 броя пистолети различни марки, цеви и затвори за различни оръжия, над 12000 броя бойни и ловни патрони от различен калибър, капсул–възпламенители тип „ЖЕВЕЛО”, голямо количество различни взривни вещества и пиротехнически изделия/, съобщиха от прокуратурата.

През 2000 г. обвиняемият бил нает като статист в различни филмови продукции и реклами, а след това известно време работил като пиротехник, със занимание – пиротехника, пушек, дим, огън и др. такива. Обвиняемият четял много литература за исторически събития, интересувал се за видовете оръжия и техните особености на действия. Още от ранно детство, както и в периода в който се занимавал с пиротехника, страстта на обвиняемия към намирането на вещи предизвикващи огън, гърмежи и др. такива ефекти, така се разраствала, че силно увлечен от това той търсел, намирал и събирал оръжия, части от оръжия, боеприпаси, пиротехнически изделия, вещества и смеси за взривове, гранати, детонатори и мн. други, поставени под специален режим, без да притежава обаче съответно за това разрешение. Намираните вещи занасял, подреждал, опаковал и съхранявал в жилището в гр.Ловеч, в с.Дерманци – жилището и стопанските постройки и на последния си адрес в София.

На 12.06.2012 г. докато обвиняемият бил в София, в семейното жилище в с.Дерманци около 03.00 ч. баща му и съседите наоколо били събудени от силни гърмежи и взривове, което ги накарало да излязат навън. Стопанските постройки в двора горели, а над имота се образувала огромна цветна „гъба“, като продължавали и частични гърмежи. Пристигналите огнеборци се борили с пожара до разсъмване. В процеса на извършване на огледа по повод възникналия пожар били намерени и иззети незаконно държаните от обвиняемия оръжия, боеприпаси, взривове и пиротехника. По делото са изготвени значителен брой балистични, химични, пиротехнически и други експертизи с участието на 11 вещи лица, като основната експертиза е отнела над две години.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България