Обвиненият в сексскандал Лиъм Скарлет почина на 35

Мрежата смята, че се е самоубил

В събота стана известно, че известният британски хореограф Лиъм Скарлет е намерен мъртъв на 35-годишна възраст. Мрежата смята, че това е самоубийство. Това се случи година след като той беше уволнен от Ковънт Гардън заради твърдения за неподходящо поведение спрямо негови ученици. Официални съобщения за смъртта се появиха в официалния акаунт на театъра и бяха потвърдени и от семейството на артиста.

"Ние сме дълбоко натъжени от новината за смъртта на Лиъм Скарлет. Всичките ни мисли са с приятелите и семейството му в този много тъжен момент", такова съобщение се появи в акаунта на Кралската опера.

 "С голямо съжаление съобщаваме за трагичната преждевременна смърт на нашия любим Лиъм. През този труден период за цялото ни семейство, ние ви молим да зачитате поверителността ни, за да можем да оплакваме загубата си", се казва в официалното изявление на семейството.

Причината за смъртта не е уточнена, известно е само, че Лиъм е починал в дома си в Ипсуич.

В своя Facebook обаче балетмайсторът Алексей Ратмански пише за самоубийството. "Поразен съм от новината за самоубийството на Лиъм Скарлет. Каква трагична загуба на рядък хореографски талант. Колко красиви балета можеше да създаде!", написа той.

Скандалът около Скарлет избухна, след като един от учениците му каза, че хореографът е поискал да му изпрати интимни снимки. Според него той е водил такава кореспонденция с няколко танцьори. Освен това учениците обвиниха хореографа, че коментира гениталиите им и ги гледа как се обличат. Подобен тормоз, според ученици и танцьори, се е случил през 2018-2019 г.

След това беше проведено вътрешно разследване, което в крайна сметка не намери потвърждение на думите на учениците. Скарлет обаче бе уволнен от Ковънт Гардън, а създадените от него продукции са премахнати от репертоара. Други театри също са спрели да работят с него, включително балетът в Сан Франциско, театралният балетен театър в Тексас, австралийския балетен театър в Куинсланд и Кралския датски балет.

В коментара си Ратмански посочи, че подобни решения се ръководят от страх. "Чух един режисьор да казва: "Не мога да поставя балетите му, ще ме погълнат жив." Лиъм знаеше, че няма бъдеще като хореограф. Това го уби. Това не трябваше да се случва. Дали Дягилев, Нуреев, Робинс и безброй други велики хора, които не бяха безупречни, ще могат ли да работят днес? Как може да се случи така, че целият балетен свят, всички ние да се отвърнем от такъв удивителен талант, принуждавайки го да умре толкова млад? Срам и скръб ... почивай в мир Лиам", написа Ратмански.

Оперният режисьор Дмитрий Черняков също нарече инцидента самоубийство в коментари за списание "Teatr". "Преди няколко години той беше обвинен в сексуален тормоз на танцьори и всички компании спряха да работят с него и премахнаха всичките му изпълнения. Всички негови бъдещи договори бяха анулирани. Известно е обаче, че разследването не намери никакви доказателства в подкрепа на обвиненията. Вестниците пишат уклончиво или пестеливо за случилото се. Те пишат, че причините за смъртта са неизвестни. Какво може да е непознато тук? На 35 години, талантлив хореограф с блестяща кариера, той изведнъж се оказва без бъдеще, изтрит отвсякъде, а колеги го избягват като прокажен. Всички се обърнаха от него. Това го уби!", изказа мнението си Черняков.

Скарлет наистина беше един от най-надарените и обещаващи хореографи на нашето време. Започва като танцьор, но скоро колегите му забелязват невероятния му талант като режисьор. Той работи като хореограф в Ковънт Гардън от 2010 г., като заема позицията пет години след като се присъединява към нея като танцьор.

През 2012 г., на 26-годишна възраст, той най-накрая премина към хореографска дейност. През 2014 г. той стана най-младият хореограф, създал балет за цялата трупата, постановка на "Франкенщайн". Ден преди смъртта на Лиъм, Кралският датски балет обяви отмяната на планираната постановка  поради същите обвинения, повдигнати по-рано на хореографа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес