Обвиниха клошар за палежа на тютюневите складове

44-годишният клошар Любомир Данчев е арестуван за 72 часа, а Окръжна прокуратура-Пловдив го привлече като обвиняем за умишлен палеж на 20 август (събота) на бившия тютюнев склад на ул. "Екзарх Йосиф" 13, собственост на "Р.И.П.А" ООД и италиански бизнесмени.

Огънят се разпрострял впоследствие и върху други сгради, находящи се на ул. "Иван Вазов", "Капитан Андреев" и "Г.М.Димитров". От деянието са последвали значителни вреди - престъпление по чл. 330 ал. 3 във връзка с ал. 2 точки 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от НК, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност. Обвиняемият Любомир Данчев е без постоянен адрес, криминално проявен, многократно осъждан и трайно безработен.

Разследването е още в начална фаза, като тепърва ще се проверява дали привлеченият като обвиняем е бил склонен или подпомогнат от други лица при извършване на престъплението, съобщиха от Окръжна прокуратура-Пловдив. Под нейно ръководство се събират доказателства за всички възможни версии за извършване на престъплението и се изяснява дали е налице съучастие и какви са мотивите на 44-годишния клошар да драсне клечката.

По случая са приобщени веществени доказателства - снимки и видеоматерил, предоставен от гражданин, заснел началото на пожара. Във вторник или сряда ще се извършат допълнителни огледи, но след разрешение от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В момента се изготвя пожаро-техническа експертиза за изясняване на причините на възникване на пожара, механизмът, мястото, откъдето е почнал и възможността да се разпростре върху околните сгради.

Във вторник в Пловдив пристига главният прокурор Сотир Цацаров за работна среща с ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, наблюдаващия прокурор, разследващите полицаи и директора на ОД на МВР-Пловдив за набелязване на спешни мерки по разследването на случая.

Любомир Данчев е признал пред разследващите, че от дълги години обитава последния етаж на тютюневия склад на ъгъла на ул. "Екзарх Йосиф" 13, но категорично отрича да има пръст в пожара.

Той твърди, че по същото време бил в павилиона, в който работел, макар че официално се води трайно безработен, а огънят тръгнал от съседна стая на тази, която обитавал.

Според твърденията на самия Любомир Данчев, наричан вече в Пловдив "Ван дер Любе" (бел. авт. - като подпалвача на Райхстага), съквартиранти в тютюневия склад му били още няколко клошари, въпреки че в сградата нямало нито ток, нито вода. Той бил "наемателят" с най-дълъг стаж, тъй като живеел на този адрес от 1979 година, когато останал кръгъл сирак.

Ето какво казва Данчев пред местната медия traffic news, преди да го арестуват.

https://www.youtube.com/watch?v=5cfJlGgmNow

 

Коментари

Задължително поле