Обвиниха Помпео, че трасира собствения си път към Белия дом

Майк Помпео

Майк Помпео е обвинен, че използва финансирани от данъкоплатци дипломатически вечери, за да се събира с богати и влиятелни хора и да изгради собствена база за политическа власт, пише британският вестник The Times

Американският държавен секретар се смята за един от най-лоялните членове на кабинета на президента Тръмп, но се твърди, че има амбиции за собствената си кандидатура за Белия дом и беше критикуван миналата седмица, че е уволнил правителствен служител, който е проучвал поведението му.

Длъжностните лица на Държавния департамент изразиха опасения относно използването на така наречените „Медисънови вечери“ в разкошната обстановка на сградата „Хари Труман“, централата на американската дипломация, във Вашингтон. За разлика от събитията, организирани от Джеймс Мадисън, президент от 19-ти век, Помпео не е заобиколен от чуждестранни фигури, а от местни политици, бизнес магнати, висши съдии и медийни и развлекателни дейци. Само 14 на сто от гостите са били чуждестранни служители.

Демократите призовават за разследване на частните вечери, за които те заявяват, че „служат малко или никак на външната полтика“ и са били насочени към изграждане на контакти за продължаване на кариерата на самия Помпео.

Подробности за събитията бяха разкрити от NBC News, след като 56-годишният Помпео беше подложен на критика, че иска президентът Тръмп да уволни генералния инспектор на държавния департамент Стив Линик, омбудсман, който разследва дали Помпео е използвал служители да изпълняват лични поръчки, като разходка на кучето му например.

Не е ясно дали Линик също е разследвал и тези „Медисънови вечери“, но NBC съобщава, че миналата седмица главният инспектор е направил разследване в протокола на отдела, преди да бъде уволнен в петък вечерта. Смята се, че няколко комисии на Капитолийския хълм разглеждат вечерите.

Боб Менендес, от Комисията по външни отношения, пише до държавния департамент с искане „цялостно отчитане“ на финансирането на вечерите и преписи на изказвания, направени от Помпео на тях.

Общо около 500 гости са присъствали на над 20 вечери, под съпровода на арфист, разглеждали са дипломатически приемни и са пили коктейли преди продължилите повече от час вечери. Поканите са идвали от личния имейл на съпругата на Помпео, Сюзън и сред приетите гости са били певицата Реба Макентайър и автомобилния състезател Дейл Ърнхард-младши.

Морган Ортагус, говорител на държавния департамент, заяви, че вечерите са „възможност от световна класа за обсъждане на мисията на държавния департамент и сложните въпроси на външната политика, пред които е изправена нашата изключителна нация“.

Смята се също, че Линик е разглеждал споразумението на Помпео за продажба на оръжие в Саудитска Арабия срещу волята на Конгреса.

Помпео каза вчера: „Препоръчах на президента Стив Линик да бъде освободен. Честно казано, трябваше да го направя преди време. Има твърдения, че това е отмъщение за някакво разследване, в което е била ангажирана службата на генералния инспектор. Това е очевидно невярно. Видях историите: че някой разхожда кучето ми да продава оръжие в магазина за химическо чистене, искам да кажа, това са просто луди неща."

Коментари

Задължително поле