Обвиняват Иво Масларов за поръчител на „Бялата роза“

Иво Масларов беше издирван с червена бюлетина на Интерпол.

Германия ни върна заподозрян за убийство

Издирваният от Интерпол хванат при проверка в метрото в Берлин

Полковник от НСО организирал атентата

Германия предаде на българските власти Иво Масларов - издирван от 2 години и половина като поръчител на убийството на Станка Марангозова. Случаят стана известен като “Убийството с бялата роза”, тъй като на местопрестъплението полицаите намериха пластмасова бяла роза, откършена от куршум.

Станка Марангозова бе застреляна в автомобила си Пежо” на 10 октомври октомври 2019 г. около 21 ч.

Кървавият атентат се разследва от Софийската военно-окръжна прокуратура (СОВП), защото един от обвиняемите по него е полковник от Националната служба за охрана. От днес Иво Масларов е в ареста на бул. “Г. М. Димитров” в София, предявено му е повдигнатото задочно обвинения, разпитан е в присъствието на адвоката му и му е наложена прокурорска мярка от 72 часа, съобщи капитан Емилия Деянова, говорител на СОВП. Та уточни, че Масларов е бил задържан при проверка в метрото в Берлин, външността му не променена, или поне не дотолкова, че да затрудни да бъде установена самоличността му.

Капитан Емилия Деянова, говорител на Софийска военно-окръжна прокуратура.

На 10 октомври 2019 г. около 21 ч Станка Марангозова се прибира в дома си в столичния квартал “Младост 1”. Паркира своя автомобил “Пежо” до оградата на Окръжна болница “Св. Анна” на улицата до блока, в който живее с приятеля си. Говори по мобилния телефон, затова не слиза веднага от колата. От тъмното се приближава моторист с каска и черни дрехи откъм шофьорската седалка на автомобила. С едната ръка почуква на стъклото, а с другата държи букет от бели изкуствени рози, сред които е скрит пистолет със заглушител. Когато Станка сваля стъклото и се обръща към непознатия, той стреля три пъти в лицето ѝ.

Убийството е разкрито след няколко месеца, като това е един от редките случаи, при които криминалисти стигат от извършителя, през организатора до поръчителите. Отначало полицията залавя дребния наркодилър Венцислав Пиров. Той е хитрец от квартал “Люлин” и за да си облекчи положението издава съдружника си Петър Костов-Стъкларя от кв. “Левски”, с когото са лежали в затвора и после заедно продавали дрога. Пиров разказал, че двамата работели като пласьори за полковника от НСО Борис Иванов. През есента на 2019 г. офицерът им дал задачата да ликвидират Станка Марангозова, запознал ги с поръчителя Иво Масларов. На среща четиримата говорили как да се подготви и осъществи покушението.

Държавният бодигард Иванов съветвал Пиров и Стъкларя как професионално да следят набелязаната жертва. На “Пежото” на жената било монтирано електронно устройство, което излъчва сигнал и по всяко време на денонощието се знаело къде се намира автомобила. Минути преди стрелбата Стъкларя карал мотор, следвал сигнала от това устройство и носел букета с бели рози и пистолета. Той е физическият извършител на убийството, Пиров не е участвал дори в проследяването, затова в крайна сметка е само свидетел по делото. Малко след като той проговаря, пълни самопризнания прави и Стъкларя, който показва мястото на язовира край кв. “Чепинци”, където след покушението е изхвърлил мотора.

След направени самопризнания моторът на убиеца бе изваден от язовира край софийския квартал “Чепинци”.

Докато през пролетта на 2020 г. текат разкритията, Иво Масларов - доведен син на бившата социална министърка Емилия Масларова, заминава за чужбина. Той се скрива там, обявен е за издирване с червена бюлетина на Интерпол, за него е издадена Европейска заповед за арест. Полицията разследва и втори заподозрян като поръчител - ресторантьорът Веселин Денков-Весо Брадата, съпруг на Мис България 2001 г. Ивайла Бакалова. За него се твърди, че е дал пари - около 200 000 лв. на Иво Масларов, който се предал на полковника от НСО, за да организира атентата, да остави от сумата за себе си, а с останалата част да плати на убиеца.

Мотивът за разстрела 

Станка Марангозова трябвало да замълчи завинаги

Жалвала се в ГДБОП

Станка Марангозова страдала от левкемия и є оставали само няколко месеца живот. Според криминалисти Иво Масларов и Веселин Денков - Весо Брадата, знаели за онкологичното є заболяване, но се бояли, че тя ще даде показания като свидетел по дело за рекет срещу тях. То било насрочено в спецсъда за 11 октомври 2019 г. - денят след убийството на 47-годишната жена.

През 2009 г. Иво Масларов дал на Марангозова, която работела като лицензиран брокер на борсата, 150 000 евро, за да ги инвестира в акции и да ги върне с печалба. Тя не изпълнила уговорката, но твърди, че върнала парите от собствени спестявания. Той обаче продължил да я натиска за обещаните печалби и я накарал насила да подпише заповеди на заповед. По-късно Веселин Денков-Весо Брадата откупил от Масларов вземанията и се стигнало до отнемане на апартамента на Марангозова, в който тя се барикадирала и се оплакала ан ГДБОП. Страхът на двамата бил, че Марангозова може да посочи пред съда имената на бизнесмените, с чиито пари са работели, тъй като най-вероятно става дума за пране на мръсни пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право