Обвиняват наши ромки за вандализъм в три музея (обзор)

Двете пред гръцки прокурор: „Пръскахме върху експонатите, защото са чудо!”

Разпознати са по записи и снимки

“Пръскахме олио и светена вода върху експонатите, защото в Библията се казва, че това е чудо”. С тези оправдания две българки от ромски произход се изправиха пред прокурора в Атина днес, след като в неделя бяха арестувани в Националния исторически музей.

Двете са заподозрени за увреждане на експонати в общо 3 гръцки музея от юли месец насам и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения.

Задържането е станало, след като охранител разпознал една от ромките по снимка, разпространена във всички музеи през последните дни. След като уведомил полицията, двете посетителки са арестувани в момент, преди да излеят бутилка безцветно олио. Иначе техните престъпни действия вече са записани от камерите в други музеи. На клиповете се вижда как двете пръскат и заливат статуи и други експонати. Разсипвали са подобни течности и по пода във византийския и християнски музей в Атина.

Ресорният зам.-министър на културата Лидия Кониорду, която бе сменена след рокади в кабинета, в изявление пред гръцките медии каза, че “случилото се не е точно вандализъм… няколко дами просто са пръскали със светена вода”.

Двете жени обаче не просто са посещавали музеите, за да разглеждат експонатите, а пръскали икони, надписи, мозайки и др. с baby oil.

В края на август от музея “Бенаки”, който притежава огромна колекция от гръцко изкуство, съобщиха за експонати, напръскали с “мазна, безцветна субстанция без мирис”. В повечето случаи служителите на музеите са успявали да отстранят петната, но на някои от експонатите от дърво са нанесени щети – включително на изключително ценен коптски дървен кръст от 6 век.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България