"Обединените патриоти" изпратиха писмо до турския посланик в защита на българския граничар Михаил Цонков

Народните представители от парламентарната група на „Обединени патриоти“ в 44-ото Народно събрание изпратиха официално писмо до посланика на Република Турция у нас Хасан Улусой. В него Патриотите се обявяват остро срещу искането на турската държава за екстрадиция на българския граничен полицай Михаил Цонков, съобщават от ВМРО.

Европейският съд по правата на човека се е произнесъл с решение, че българската държава е провела цялостно, обективно и ритмично разследване по случая, пишат депутатите.

Народните представители от „Обединени патриоти“ определят като недопустимо искането за екстрадиция и считат, че с подобни актове турската държава не спомага за развиване на добросъседските отношения между Република България и Република Турция.

ДО

Г-Н ХАСАН УЛУСОЙ

ПОСЛАНИК НА

РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ В

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н УЛУСОЙ,

Ние, народните представители от ПГ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“ в 44-ото Народно събрание на Република България, остро се противопоставяме на отправеното от турската държава искане за екстрадиция на българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер. Намираме същото за неоснователно, както и намеса във вътрешните работи на Република България и рушащо добросъседските отношения между нашите страни.

Възражението ни е във връзка със случая от 17 април 2008 г., когато турска лодка навлиза в българските териториални води. При опит за арест на рибари-бракониери, един от тях е прострелян, като българският граничен полицай Михаил Цонков и трима негови колеги са обвинени за смъртта му. В гр. Сливен е водено разследване, което установи, че българските гранични полицаи са действали законосъобразно, а смъртта е следствие на т.нар. случайно деяние. С присъдите на българския съд бракониерите са осъдени за незаконно преминаване на границата и за нанасяне на телесни повреди над граничарите. След сезиране от наследниците на починалия турски гражданин Европейският съд по правата на човека се произнесе с решение, че българската държава е провела цялостно, обективно и ритмично разследване, като изводът ѝ за липса на престъпление е правилен.

България е подписала Европейската конвенция за екстрадиция с резерва, според която страната ни не екстрадира свои граждани. Освен това, според Конвенцията, има взаимно признаване на присъди и не може за едно и също нещо човек да получи наказание, след като в друга страна е било прекратено производството срещу него заради липса на престъпление.

На база на гореизложените факти смятаме за недопустимо искането за екстрадиция, което пренебрегва решението на българския съд и Европейския съд по правата на човека. Считаме, че по този начин турската държава не спомага за развиване на добросъседските отношения между Република България и Република Турция.

СЛЕДВАТ ПОДПИСИТЕ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ПГ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ“

20.07.2017 г.

София

Коментари

Задължително поле