„Обединени противоположности“ в галерия „Мисията“

Петър Георгиев Рей по време на вернисажа

Продължава серията от изложби на българо-канадския художник Петър Георгиев Рей, който впечатли публиката през последните четири месеци с няколко изложби в София, Пловдив и Бургас. Най-новата експозиция с негови живописни платна – в стилистиката на абстрактния барок – беше открита в София на 13 септември в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт на МВнР. Куратор на изложбата е проф. Аксиния Джурова, а събитието се модерираше от Снежана Йовева-Димитрова – директор на Държавния културен институт.

Под заглавието „Обединени противоположности“ ценителите на изобразителното изкуство потъват в един необикновен космичен свят, чийто колорит привлича, вдъхновява, омагьосва. „Нашият есенен сезон се открива с една интересна, провокативна изложба. Рей живее в Монреал, но неговото творчество е ценено и в чужбина, и у нас. Щастливи сме да го приветстваме в нашата галерия! Преди година той стана дарител на художествения фонд на МВнР – това беше шанс да си сътрудничим. Такава е и идеята ни – да представяме българските творци зад граница“ – каза Снежана Йовева-Димитрова.
Художникът беше поздравен от Мария Габриел – министър на външните работи и вицепремиер, която предния ден разгледа експозицията.

„В тази изложба обединявам два различни начина на рисуване – абстрактния експресионизъм и класическия барок, като се стремя да акцентирам на думите „обединяване“ и „баланс“ – това е изключително важно в днешния конфронтиращ се свят. Въпреки че съм актьор по професия, живописта е била винаги вътре в мен. Така след емиграцията през 1990 г. в Канада аз си дадох сметка, че моето призвание е рисуването. Енергията, която е идвала към мен от Космоса, съм се опитвал да я предам на платното“ – призна Рей и разказа епизоди от биографията си.  

Картините са на разположение на столичната публика до 29 септември 2023 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства