Обезсоляват водата по-евтино с нов материал (инфографика)

Graphene membrane

Мембрана от оксидиран графен е в основата на метода

Изследователи постигнаха важен напредък в търсенето на ефективен начин за обезсоляване на водата, като обявиха, че са изобретили мембрана от оксидиран графен, действаща като сито, което не пропуска солите в морската вода. Засега технологията е на лабораторно ниво, но показва, че скоро може да има и практическо приложение, като помогне за осигуряването на питейна вода на милиони хора по света.

Изследователски екип, воден от Рахул Нейър от Университета на Манчестър, демонстрира, че изобретеното от тях сито ефективно филтрира солта, и сега пристъпва към тестове, които да проверят дали ефективността му при индустриално обезсоляване е по-добра от други използвани мембрани.

Оксидираният графен отдавна привлича вниманието като обещаващ кандидат за нови технологии за филтриране. Мембрани от този сравнително нов материал показаха, че могат да спират наночастици, органични молекули и дори соли. Но досега не можеха да бъдат използвани в технологии за обезсоляване, изискващи по-малки дупки на ситото. Причината - при контакт с водата решетката се раздуваше и пропускаше с водата по-малките солни молекули. Екипът от Университета на Манчестър, където за първи път през 2004 г. бе изолиран графенът, намери начин да предотврати това. Учените откриха метод, с който изграждат “стенички” от епоксидна смола от двете страни на мембраната от оксидиран графен, които не позволяват раздуването й от водата. Технологията им позволява да контролират големината на порите, като ги прави достатъчно малки, за да не пропуска солите в морската вода. Освен това водните молекули преминават по-бързо през тази мембрана от оксидиран графен в сравнение с други филтри, което пести енергия, респективно разходи.

April 4, 2017 -- Scientists have developed a graphene-oxide membrane capable of separating salt molecules from seawater -- a breakthrough which could produce fresh drinking water for much of the developing world. Graphic shows how graphene could be used to filter sea water into drinking water for a fraction of the cost of present desalination energy costs.

Коментари

Задължително поле