Евродепутати предупреждават за руска намеса във вота за ЕП Брюксел вини Москва в дирижирана пропаганда

2/3 от страната е икономическа пустиня Най-високи са заплатите в център „Козлодуй“

Румънци и македонци пробили системата на митниците Взимат лиценза на камионите с горива, ако нямат застраховка за опасни товари

Търсят предшественика на Троянския манастир Свлачище разкри пръстени, апликации, фибули и оръжия

Силните ветрове доведоха до 9 жертви в Европа (ВИДЕО)

Вятърът утихва днес, ще е слънчево

Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Обезсоляват водата по-евтино с нов материал (инфографика) Мембрана от оксидиран графен е в основата на метода

Изследователи постигнаха важен напредък в търсенето на ефективен начин за обезсоляване на водата, като обявиха, че са изобретили мембрана от оксидиран графен, действаща като сито, което не пропуска солите в морската вода. Засега технологията е на лабораторно ниво, но показва, че скоро може да има и практическо приложение, като помогне за осигуряването на питейна вода на милиони хора по света.

Изследователски екип, воден от Рахул Нейър от Университета на Манчестър, демонстрира, че изобретеното от тях сито ефективно филтрира солта, и сега пристъпва към тестове, които да проверят дали ефективността му при индустриално обезсоляване е по-добра от други използвани мембрани.

Оксидираният графен отдавна привлича вниманието като обещаващ кандидат за нови технологии за филтриране. Мембрани от този сравнително нов материал показаха, че могат да спират наночастици, органични молекули и дори соли. Но досега не можеха да бъдат използвани в технологии за обезсоляване, изискващи по-малки дупки на ситото. Причината – при контакт с водата решетката се раздуваше и пропускаше с водата по-малките солни молекули. Екипът от Университета на Манчестър, където за първи път през 2004 г. бе изолиран графенът, намери начин да предотврати това. Учените откриха метод, с който изграждат “стенички” от епоксидна смола от двете страни на мембраната от оксидиран графен, които не позволяват раздуването й от водата. Технологията им позволява да контролират големината на порите, като ги прави достатъчно малки, за да не пропуска солите в морската вода. Освен това водните молекули преминават по-бързо през тази мембрана от оксидиран графен в сравнение с други филтри, което пести енергия, респективно разходи.
April 4, 2017 -- Scientists have developed a graphene-oxide membrane capable of separating salt molecules from seawater -- a breakthrough which could produce fresh drinking water for much of the developing world. Graphic shows how graphene could be used to filter sea water into drinking water for a fraction of the cost of present desalination energy costs.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Както казвал попът : “ И Светото писание е пълно с неясни работи“
    Графенът е въглерод. Чист. При оксидирането му (окисление по старому) ще се получи СО2. Въглероден двуокис или диоксид по брюкселски. Пък той и по новому и по старому е ГАЗ! Та питам как се прави решетка от газ? (с извинение)

    1. Структурата на графеновия оксид е доста по-сложна от CO2, има графики в гугъл изображения, виж ги и не прави прибързани заключения.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.