Съпругата на Нетаняху е призната за виновна в злоупотреба с обществени средства

Британците смятат, че Борис Джонсън е най-силният кандидат за премиер Данните са от социологически проучвания, публикувани във вестниците „Сънди Таймс“ и „Сън“

Спецпрокуратурата поиска задържане под стража на служителя на МВР, задържан с половин тон нелегален тютюн

Камери вместо огледала В електрическата Honda водачът избира дали да вижда нормално или широкоъгълно изображение

Българската попара влезе в класация на Си Ен Ен за екзотични закуски

Българско кисело мляко по японски Котоошу – рекламно лице на продукта

Самолет излезе от пистата на летище в САЩ Няколко души са пострадали при инцидента

Жан-Пол Белмондо целувал най-красивите жени След тежък инсулт през 2001-а успява отново да възвърне говора си

Делегатите на Конгреса на БСП няма да обсъждат промени в Устава на партията

Служител на МВР обвинен за участие в престъпната група за производство и разпространение на тютюн за пушене (ВИДЕО)

Прага – позната и винаги изненадваща Чешката столица заслужено има славата на град на изкуствата

Цветна кухня за естети

Корнелия Нинова оттегли оставката си Председателят на БСП: Още не съм умряла, и наследството ми не е открито

Мирослав Найденов: Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите на къщите за гости

Битките за коса в елита на спорта

Обезсоляват водата по-евтино с нов материал (инфографика) Мембрана от оксидиран графен е в основата на метода

Graphene membrane

Изследователи постигнаха важен напредък в търсенето на ефективен начин за обезсоляване на водата, като обявиха, че са изобретили мембрана от оксидиран графен, действаща като сито, което не пропуска солите в морската вода. Засега технологията е на лабораторно ниво, но показва, че скоро може да има и практическо приложение, като помогне за осигуряването на питейна вода на милиони хора по света.

Изследователски екип, воден от Рахул Нейър от Университета на Манчестър, демонстрира, че изобретеното от тях сито ефективно филтрира солта, и сега пристъпва към тестове, които да проверят дали ефективността му при индустриално обезсоляване е по-добра от други използвани мембрани.

Оксидираният графен отдавна привлича вниманието като обещаващ кандидат за нови технологии за филтриране. Мембрани от този сравнително нов материал показаха, че могат да спират наночастици, органични молекули и дори соли. Но досега не можеха да бъдат използвани в технологии за обезсоляване, изискващи по-малки дупки на ситото. Причината – при контакт с водата решетката се раздуваше и пропускаше с водата по-малките солни молекули. Екипът от Университета на Манчестър, където за първи път през 2004 г. бе изолиран графенът, намери начин да предотврати това. Учените откриха метод, с който изграждат “стенички” от епоксидна смола от двете страни на мембраната от оксидиран графен, които не позволяват раздуването й от водата. Технологията им позволява да контролират големината на порите, като ги прави достатъчно малки, за да не пропуска солите в морската вода. Освен това водните молекули преминават по-бързо през тази мембрана от оксидиран графен в сравнение с други филтри, което пести енергия, респективно разходи.
April 4, 2017 -- Scientists have developed a graphene-oxide membrane capable of separating salt molecules from seawater -- a breakthrough which could produce fresh drinking water for much of the developing world. Graphic shows how graphene could be used to filter sea water into drinking water for a fraction of the cost of present desalination energy costs.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Както казвал попът : “ И Светото писание е пълно с неясни работи“
    Графенът е въглерод. Чист. При оксидирането му (окисление по старому) ще се получи СО2. Въглероден двуокис или диоксид по брюкселски. Пък той и по новому и по старому е ГАЗ! Та питам как се прави решетка от газ? (с извинение)

    1. Структурата на графеновия оксид е доста по-сложна от CO2, има графики в гугъл изображения, виж ги и не прави прибързани заключения.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.