Областната дирекция на МВР в Търново е първенец по разкриваемост на телефонни измами

ОД на МВР във Велико Търново е на 12-то място в страната по разкриваемост на престъпленията. Това стана ясно от изнесените данни след направения отчет-анализ за дейността на дирекцията.

Местното звено за борба с телефонните измами получи похвала за работата си от заместник-директорът на Националната полиция- Благородна Макева.

С 12 % са намалели кражбите в областта, а с над 35 % е спадът на измамите. Това се дължи основно на добрата работа в звеното за телефонни престъпления.

„Тъй като те са работили и са разкрили почти 70 процента от всички извършени на територията на Областната дирекция, но благодарение на тяхната дейност и съвместни координирани действия с останали областни дирекции, са установени извършители на такива престъпления и на територията на други областни дирекции в страната“, обясни Благородна Макева.

Благодарение на превантивната дейност и постоянната работа на Дирекцията с възрастните хора през 2018-та година броят на телефонните измами сериозно намалява.

„Телефонните измами са 13, като 9 от тях са разкрити, а за предходния период на 2017-та са били 36. Тук следва да се отбележи, че не само „мулетата“ биват задържани, а и същинските извършители на измамите, мозъците, които организират този вид дейност. “, обясни директорът на Областната дирекция ст. комисар Димитър Машов.

По думите му стойността на щетите от телефонни измами за миналата година възлиза на около 100 000 лв., както и множество златни накити.

„За предходната година бяха задържани 20 лица, които са телефонни измамници, на повечето бяха наложени мерки за неотклонение. Това също е една от причините за намаляване на телефонните измами, защото хората, които ги извършват, са в ареста, допълни старши комисар Машов.

„Няма как да не се похвалят едни такива добри резултати. 70 процента разкриваемост. 20 задържани и 20 обвинени“, сподели Благородна Макева и допълни, че предстои стартиране на международен проект, от който ще бъдат отделени средства за създаване на хранилища за веществени доказателства във Велико Търново с различна техника. Освен това ще бъдат закупени 3д лазер и скенер. Общата стойност на проекта е за над 4 милиона, които са за цялата страна.

Над 2800 са регистрираните престъпления през изминалата година, като през 2017-та те са били с 500 повече. Разкриваемостта е близо 55 %. Предотвратените икономически престъпления възлизат на над 421 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони