Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

Образователният министър: Държавата ще изплаща трета стипендия на обучаеми по професии, за които липсват кадри

Обмисля се държавата да изплаща трета стипендия на обучаващите се в професионални направления, за които има недостиг на пазара на труда. Това обяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той допълни, че тези стипендии ще бъдат насочени към покриване на таксите за обучение. Професионалните направления, в които се очаква недостиг на кадри в следващите години са математика, химически и физически науки, педагогика на обучението. Просветният министър коментира предложението на работодателските организации висшето образование да бъде безплатно с условия децата, които завършват образованието си да остават в България.

„В момента до голяма степен висшето образование е безплатно. Не е проблем за определени професионални направления да го направим изцяло безплатно дотолкова, доколкото студентите плащат една малка част от цената на обучението. Предвиждаме т. нар. приоритетни професионални направление – освен че увеличаваме приема, предоставяме и втори стипендии на студентите. Имаме някой професионални направления, за които изцяло премахнахме ограниченията за прием. Това са математика, физически и химически науки, материали и материалознание, религия, по които обмисляме да изплащаме трети стипендии, които да бъдат насочени основно към покриване на таксите. Не толкова проблема в това колко средства даваме. Проблемът е, че не можем юридически правно да задържим децата в България. Както знаете сме членове на ЕС и има свободно движение на стоки и хора“, посочи министър Вълчев.

Той уточни, че се прави профилно преструктуриране на системата. Последните три години силно е намален приемът в областта на обществените и социални науки – средно с 50%, а за някой професионални направления дори с 60%. Приемът в други направления се стимулира– като педагогическите, инженерно техническите, природо-математическите и аграрните .

„Всяка година въвеждаме нови мерки за ограничаване възможностите за преписване по време на зрелостните изпити. Миналата година бе направена съществена крачка в това отношение с въвеждането на модулите. Това ограничава възможността да се внесат в класната стая изпитни материали или резултати, тъй като учениците нямат възможност да излизат по време на изпита. Нашите анализи показват, че миналата година преписването рязко е спаднало. Продължаваме с тази организация на модули“, информира министър Вълчев.

Той посочи, че през последните години няма предварително изтичане на информация за изпитните теми. Последно такъв проблем е имало преди седем години.
„Проблемът е по-скоро след началото на изпитния час, след 8 часа сутринта, когато изпитните материали се разкодират в училище. Тогава деца, които са извън училището решават задачите или правят опити да вкарат отговорите навътре. Но ние сме предприели мерки за сигурност. Както знаете във всяка стая има видеонаблюдение, имаме камери и т.н.“, коментира Красимир Вълчев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.