Обраха икони и пари от 3 църкви в Русенско

Църквата в село Острица, община Две могили, Русенско. Снимка от фейсбук

Свещеници и кметове разбрали за кражбите навръх Архангелова задушница

Версия за посегателства по поръчка

Полицията в град Две могили, Русенско разследва три случая на посегателства над селски църкви. Засега не се изключва версията, че серията кражби е дело на безбожници, които са действали по поръчка.

Навръх Архангелова задушница кметът на село Острица се обадил в РПУ-Две могили, че местният храм е разбит. На място била пратена оперативна дежурна група, която извършила оглед. Изяснено било, че апашите са проникнали, след като счупили бравата на входна врата и изкривили решетката на един от прозорците. Липсвали икона и църковни одежди, за които не е уточнена стойност.

След кражбата полицаите се обадили на всички селски кметове от общината, за да проверят дали и там не е имало подобни обири. В част от селските храмове няма свещеници, а те идват да служат само на големи празници. След проверки се оказало, че по подобен начин са разбити още две църкви.

В село Каран Върбовка била счупена решетката на входната врата. Откраднати са 4 малки икони с размери 30 на 40 см, за които не е уточнени с какви изображения са, както и кутия за парични дарения на църквата, но няма информация каква сума е имало в нея и щетите тепърва ще се изясняват.

В храма в село Пепелина полицаите са документирали, че проникването е извършено след срязване на халките на катинар към входната врата. Заявена е липсата на сума пари в монети – около стотина лева.

Коментари

Задължително поле