Общинарите в София с нов опит да си изберат председател

След като миналата седмица общинарите положиха клетва и не избраха председател, утре се събират за нов опит.

Градският парламент се събира за гласуване

Търсят се 31 гласа

Нов опит да отпушат работата на Столичния общински съвет, като изберат председател на градския парламент, ще направят общинарите утре. Тази седмица те не успяха да излъчат такъв. Основната кандидатура е на Борис Бонев, което е и препъникамъкът в случая, смятат общинари.

Това накара ППДБ да започнат да търсят подкрепа и кметът на София Васил Терзиев покани на среща политическите партии, които имат представители в СОС. Уважиха го БСП, “Възраждане” и “Синя София”, но не дадоха подкрепата си. За сметка на това - ГЕРБ-СДС официално обявиха, че няма да участват в договорки. “На ПП-ДБ-СС им е необходимо ясно мнозинство, а не да дърпат хора по коридорите!”, каза Георги Георгиев от ГЕРБ, който доскоро бе председател на СОС. ИТН също отказаха разговорите с Терзиев.

На 13 ноември, когато новоизбраните столични съветници проведоха първото си заседание, най-голямата група в СОС на ПП-ДБ-СС номинира Борис Бонев за председател. Втората - ГЕРБ-СДС не издигна кандидат. Третата - БСП, предложи Диана Тонова, “Възраждане” - Красимир Гълъбов, ИТН - Пламен Данаилов. До втори тур стигнаха Бонев и Тонова, но избран нямаше.

Кандидатът за председател на СОС трябва да получи поне 31 гласа от общо 61-членния СОС, а ГЕРБ, БСП и “Възраждане”, които категорично заявиха, че няма да подкрепят Бонев, имат общо 32 гласа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика