Община Бургас вече ще известява с sms-и при опасност от наводнения 22 мониторингови станции измерват нивата на реките и язовирите

Илюстрация: Pixabay

Предупреждение чрез SMS в случай на опасно повишение на водните нива изпраща Община Бургас до голям брой потребители на територията на общината, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Това става чрез модерна информационна система за управление на риска от наводнения, администрирана от Центъра за видеонаблюдение.

Системата е резултат от изпълнението на проект „Интегрирано управление на риска от наводнения в Община Бургас“ (IMFR), реализиран чрез Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 по Програма BG02 Интегрирано управление на морските и вътрешните води. Основната цел на проектa е да се подобри ефективното управление на риска от наводнения на територията на община Бургас и да се подпомогнат усилията на местната власт в процеса на адаптиране към климатичните промени.

По проекта са изградени 22 мониторингови станции, които чрез радарни сензори измерват водните нива в реките, язовирите, езерата и Черно море. Три станции следят количеството на валежите, сензори измерват температурата и влажността на въздуха, посоката и скоростта на вятъра, атмосферното налягане и слънчевата радиация. Станциите са оборудвани с камери, чрез които се извършва постоянен визуален контрол на водните басейни и със соларни панели, гарантиращи автономната им работа. Всички данни, генерирани от мониторинговите станции и сензори постъпват през GPRS среда до информационната система, където се обработват и визуализират в разбираем вид. В рамките на проекта се разработени 15 прогнозни модела на наводнения за 5 населени места в община Бургас.
На GIS картата, която е част от системата, е визуализирана цялата налична информация за инфраструктурни обекти, пътна мрежа, кадастър, територии, застрашени от наводнения и прогнозни модели на наводнения. Това значително подпомага процеса на вземане на решения от страна на отговорните институции, тъй като предоставя пълна оперативна картина.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.