Община Велико Търново и Ротари клуб възстановяват изгорялата зала на Военния клуб

Заради организирана благотворителна акция кметът Даниел Панов връчи на президентът на ротарианците Росен Великов медал с кръста за Независимостта

Благотворителна акция за изготвяне на технически проект за ремонт на голямата зала на Военния клуб във Велико Търново се проведе в четвъртък вечерта по инициатива на местната организация на „Ротари клуб” и на общинската управа. Събитието бе част от проявите, посветени на 80-годишнината на организацията. Ротарианците си поставиха за цел да върнат блясъка на изгорелия преди близо 5 години салон, който от тогава е неизползваем.

На базата на техническия проект Община Велико Търново ще финансира строителните дейности в размер на 500 000 лева, необходими за цялостния ремонт. За проектирането са нужни около 12 000 лева.

По време на благотворителен коктейл бе излъчен юбилеен филм, който припомни, че през 1938 година 15 родолюбиви търновци създават първата организация именно в клуба, както и заслугите на ротарианците през последните години- изграждане на фонтан в района на Градската художествена галерия, на чешма и на шахматни дъски на открито в парк "Марно поле", закупуване на апаратура за МОБАЛ. В чест на 80-годишния юбилей, тази година ротарианците стартираха кампания за възстановяване на салона във Военния клуб и възстановяване на Багриловия надпис, който е дело на един от най-бележитите общественици в старата столица – Димитър Багрилов, и е създаден по случай 10-годишнината от обявяване на Независимостта на България.Плочата се намира в скалите по пътя между жп гарата по пътя за Ректората на ВТУ, но от нея е останала единствено рамката, надписът е заличен. Текстът е гласял “Българино, помни, че ти в царуването на Н. В. Фердинанд I, Цар на българите, се бори юнашки и победи: Македония освободи на 24.IX.1915 г., а Добруджа на 04.I. 1917 г.”. Над тези думи са изобразени гербът на България и царската корона. Възстановеният паметен знак ще бъде официално открит утре, по време на тържествата за Деня на независимостта.

Кметът на болярския град Даниел Панов и президентът на „Ротари клуб” Росен Великов си поставиха цел залата да бъде готова до 18 ноември 2019 година, когато се навършват 85 години от завършването на строителството на Военния клуб.

Градоначалникът припомни, че първият камък на Военния клуб е положен през 1933 г. , като на откриването е присъствал лично цар Борис Трети и царица Йоана. След което търновското офицерство, запасните воини, търговци и граждани започват дарителска кампания, вследствие на което се събират 4 млн. лева и през 1938 година Военния клуб вече е факт. Салонът му е изпълнен във виенски стил с богати орнаменти и дълги години впечатлява със своя блясък и красота. Панов информира, че след пожара местната управа води разговори с Министерство на отбраната и стига до споразумение, че ще поеме изцяло ремонта и възстановяването на поразената зала. Това е регламентирано в договор, според който пък МО прехвърля 40 дка терени на бившето сержантско училище на Общината. По груби изчисления, ремонтът на Военния клуб възлиза на около 500 000 лева, които ще бъдат осигурени от общинския бюджет. Панов подчерта, че до момента на Общината са върнати 20 дка от терените, като се обмисля там да се направи или техно парк, или бизнес инкубатор. "С тази кампания вие ще подпомогнете Общината, тъй като ние разполагаме само с идеен проект на салона, а след изготвяне на технически проект, ще можем да започнем ремонта", посочи Панов и благодари за родолюбивото дело на ротарианците.

„Ротари клуб” има безспорен принос и голяма роля за съвременното развитие на Старата столица. Сигурен съм, че заедно ще продължим да работим за още по-доброто бъдеще пред Велико Търново” , каза Даниел Панов.

По случай 80-годишнината на „Ротари клуб” той връчи на Росен Великов специален медал с кръста за Независимостта - реплика на царското отличие от 1909 година, както и Старопрестолна грамота. Това бе първият от 110-те изработени почетни знаци за юбилея послучай обявяването на българската Независимост.

"От Общината ще връчваме през цялата година на заслужили дейци и талантливи ученици тези награди, които представляват реплика на възпоменателен кръст от 1908 г. за Независимостта с бронзов медал, с които са награждавани поборници, опълченци, офицери и подофицери и сержанти", уточни Панов.

След официалната част, присъстващите оставиха своята лепта в две урни във фоайето на клуба.

Над 50 мъже от Велико Търново членуват в Ротари клуб. Още 12 членове има в сателитните клубове в Бяла черква и Павликени. Кампанията ще продължи през цялата ротарианска година- до 1 юли 2019 г., като кулминацията ще е на 17 ноември т.г., когато местният Ротари клуб ще е домакин на благотворителен бал на всички клубове в страната, по време на който ще продължи набирането на средства за работния проект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България