Община Пловдив купува частния терен на площада

Парите ще бъдат изплатени за две години

Община Пловдив ще купи частния терен от 286 кв. м на площад “Централен” срещу 600 000 лв. Това решиха общинските съветници след час и половина караници. Спорът беше защо парцелът трябва да се купува, като реститутите не могат да направят нищо на него, трябва ли да се угажда на частниците и колко несправедлива е реституцията.

Теренът беше реституиран преди 20 години от областния управител Андон Андонов и оттогава въпросът стои неразрешен. През м. г. някогашното Стоково-валантно дружество, собственик на терена, заградиха парчето от площада и му сложиха надпис “Частна собственост”. След това обаче започна основен ремонт на централния площад, струващ 18 млн. лева. Общо е мнението, че ако след края му частният терен остане като кръпка, ще е нелепо.

Първоначално реститутите поискаха 1 млн. лв. за терена, след това свалиха исканията си до 600 000 лв. Те ще бъдат платени на собствениците в 2 бюджетни години. Поръчаната от общината независима пазарна оценка на земята е 171 340 лв., но исканията, сделката да се сключи на тази цена, бяха отхвърлени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони