Община Търговище връща в градините половината от таксите за осигуряване на материали и консумативи

Снимка: Архив

20 895 лева, от общо постъпили 48 401 лева от такси за градините, да бъдат разпределени между детските заведения за закупуване на материали, консумативи, играчки и други. Това гласува, по предложение на кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, Общинският съвет на заседание в четвъртък, съобщиха от местната администрация. Според приетите промени в бюджета, други 20 000 лева влизат в местна дейност „Столове – Ученическо хранене”, където се приготвя храната за детските градини.

Разпределението на сумите е от таксите за август и септември. До средата на ноември са събрани над 80 000 лева. Те постъпиха след въвеждането на споделена отговорност между родителите и Общината за храненето на децата. Половината от сумата се връща в градините, какъвто ангажимент пое кметът д-р Димитров, припомни той на сесията.

„Изпълняваме обещанието да спрем събирането на нерегламентирани средства от родителите за закупуване на учебни пособия и други материали в градините. Половината от внесените такси се връщат там, а другите постъпват за подобряване на храната”, каза д-р Димитров.

Сумите са разпределени, според отчетените такси за децата във всяко заведение. Детска градина „Звънче” ще получи близо 3000 лева. В градина „Слънце” ще бъдат върнати 2581 лева от постъпилите суми от родителите. Във „Веселушко” и „8 март” ще влязат по над 2000 лева. В градините „Червената шапчица” и „Пролет” сумите са около 1900 лева. Всички 12 детски градини, включително и тези по селата, ще получат средства от бюджета, гласи приетата докладна на заседанието, допълват от администрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони