Общините осигуряват здравна грижа за възрастни хора и инвалиди

За услугата са осигурени 47 млн. лева и тя ще обхване над 17 000 потребители

Патронажна грижа на възрастни хора и лица с увреждания ще предоставят занапред общините.  Над 17 000 потребители от цялата страна ще се възползват от новата социална услуга. Общият бюджет е 47 млн. лева и се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Това съобщи в понеделник във Велико Търново зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

"Инициативата е продължение на дългосрочния план на правителството и деинституционализацията.Основната цел е обгрижване на самотноживеещи хора над 65-годишна възраст, или такива, които изпитват трудности в предвижването или са с увреждания, и се нуждаят от здравни грижи в домашна среда, от лекар или медицинска сестра, в рамките на два часа на ден да ги посети. Кандидатстването е опростено. Дава се възможност на общините на местно ниво да правят партньорства.Ще се предоставят нови грижи като асистентска и заместваща, създаване на национална карта на социалните услуги и финансиране на комбинация от дейности за съответните хора", коментира Русинова.

Тя уточни, че това предвижда новият Закон за социалните услуги, приет на първо четене в парламента.Сред нововъведенията е и създаване на отделна Агенция, която ще лицензира доставчиците на социални услуги.

"Чрез нея ще се заличи разликата дали деца или възрастни се обгрижват. Ще се следи за качеството на изпълнението на грижите. За кадрите в социалната сфера също ще има промяна в изискванията. Ще се изисква по-висока професионална квалификация.Общият бюджета за тази година в социалната сфера е 264 млн. лева", уточни още зам.-министър Русинова.

По време на визитата си в старата столица тя присъства на информационен ден по процедура „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 2″ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, с представители на общини и социални услуги за Северна България.Зам.-министър Русинова посети и Общностен център за деца и родители „Царевград“.

Коментари

Задължително поле