Общини излизат с декларации срещу бежанците

Съветниците на Бургас гласуваха единодушно във вторник декларация против изграждане на бежански центрове на територията на общината. Същото направи и община Ямбол. Очаква се решението да бъде прието и от местните парламенти в Царево и Малко Търново.

Успоредно с това в Ямболско върви подписка срещу изграждане на бежански център на територията на Бояново. За провеждането на местен референдум са необходими 6000 подписа, които се събират и в петте общини на областта.

Подобни са настроенията и в Харманли заради близо 3000 чужденци, настанени в бежанския лагер в града.

Междувременно главният секретар на МВР Георги Костов защити служителите на реда, които бяха изпратени там, за да опазят реда след избухването на размирици в бежанския център. Подкрепата му идва, след като правозащитници обвиниха униформените в упражнено насилие срещу афганистанците.

„В нощта на 24 ноември в регистрационно-приемателния център в Харманли не е имало полицейско насилие“,  категоричен беше Костов. Той допълни, че действията на колегите му са били адекватни и в условия на неизбежна отбрана.

„Полицаите действаха според закона, но въпреки това има проверка на прокурaтурата. Когато има грубо нарушаване на обществения ред и насилие над полицейски органи“, допълни той.

Коментари

Задължително поле