Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Месец след като бе обнародван в Държавен вестник, антикорупционния закон ще бъде ремонтиран. Вносители на първата корекция са шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от Обединени патриоти. Промяната предвижда удължаване на срока за подаване на декларации за несъвместимост. От АБВ предупредиха, че бъдещите общински съвети ще останат без лекари, юристи, учители.

“След като стана ясно, че има проблем, беше вкарана една поправка в антикорупционния закон – че срокът за подаване на нови декларации се удължава на един месец и че необходимостта да се подават такива декларации ще бъде от декември 2019 година, т.е. вече няма да се разчита на заварено положение, а правилата ще влизат в сила от следващите избори”, коментира вчера на брифинг шефът на АБВ Константин Проданов.

Той обясни, че основният проблем остава. Проданов предупреди, че всички общински съветници, които са общопрактикуващи лекари ще бъдат засегнати, защото обикновено сключват договори с общината, за да наемат помещение в съответното ДКЦ. По същия начин ще бъдат засегнати юристи и юрисконсулти или хора, които са си закупили една акция от предприятие, което има някакъв договор с общината.

“4500 лекари и няколко хиляди учители не могат да бъдат кандидати за общински съветници – трябва да се намеси Комисията за защита от дискриминация.” Това заяви Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ.

“Проблемът възникна от това, че се наложи на всички общински съветници в страната, в рамките на една седмица от обнародването на закона, да подадат отново декларация за несъвместимост, но вече по нови условия. Т.е. хора, които са избрани преди години по други правила, сега се налага отново да декларират наличие на несъвместимост и то по няколко много спорни линии. На общинските съветници се забрани да бъдат еднолични търговци, съдружници, членове на управителни и надзорни съвети на дружества, които имат отношения с общините”, посочи Проданов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.