Общинският съвет на Пловдив гласува тегленето на кредит от 120 млн. лв. за инфраструктурни обекти

Снимка: БТВ

Общинските съветници в Пловдив се събират на последна за тази година сесия. Една от най-важните точки е да се изтегли ли заем до 120 милиона лева за инфраструктурни обекти. Идеята е на кмета Здравко Димитров. След ожесточени дебати общинските съветници дадоха зелена светлина на преговорите с Европейската инвестиционна банка за заема. Парите ще отидат за реализиране на инфраструктурни проекти, тъй като в момента община Пловдив няма средства, предаде БТВ.

Един от проектите, които трябва да бъдат реализирани с тези пари, е важна връзка между кварталите "Южен" и "Тракия", както и нов мост над река Марица. По време на заседанието на общ9нския съвет имаше ожесточени дебати "за"и "против". Основният въпрос, който се обсъждаше, е ще се вдигнат ли данъците.

Кметът Здравко Димитров бе категоричен, че няма да има ръст на местните налози. Според него Европа дава "евтини пари" и ние трябва да се възползваме. "Когато се построи нещо, то ще бъде за нашите деца, но ще го построим сега и ще го ползваме всички заедно. Никой няма да си го вземе. То е за Пловдив и вдига равнището на живот в града", допълни кметът Димитров по време на обсъжданията.

"Прехвърляме този кредит не на нашите деца, а на нашите внуци. Затова исках да ми покажете икономически как ще се развива този град и неговият бюджет и да докажете на пловдивчани, че няма да се налага да се вдигат данъците им, за да се изплаща този кредит", контрира Николай Радев от БСП.

Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" също обяви, че неговата политическа сила няма да подкрепи тегленето на заема, тъй като "пари за някои от нещата са били хвърлени на вятъра". Тегленето на 120 милиона лева кредит ще бъде подложено и на обществено обсъждане с гражданите на Пловдив.

Коментари

Задължително поле