Общопрактикуващите лекари готвят национален протест

Снимка: Архив

Софийски общопрактикуващи лекари излизат днес на протест пред НДК заради голямото натоварване с административни дейности и с искане за намаляването им. Те ще изразят недоволството си по време на провеждането на неформалната работна среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС. В декларация внесена в Министерството на здравеопазването са посочени основните им искания.

Подготвя се и национален протест на общопрактикуващите лекари, но той изисква голяма организация, обяви по БНР д-р Георги Миндов, който е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Той разясни защо лекарите протестират и искат промени в нормативната база.

„Когато отиде един от вас, ако сте посещавали скоро лекар, виждаш само един човек, който пише, щрака на компютъра, дори няма време „Добър ден“ да каже. Всъщност, това, което ние искаме, е всичко, което стои между нас и пациента по време на прегледа, да бъде сведено до минимум. В момента са ни превърнали в едни склададжии и общи работници, в един полиграфически комбинат, буквално печатари – да броим дни по календара, таблетки, опаковки, протоколи, да облепваме като оригами едни рецептурни книжки, тонове листа, и винаги в нарушение…Ние не сме учили за това шест години. Това е абсурдно“, каза д-р Миндов.

Той аргументира настояването и лицата в неравностойно положение да заплащат таксата си за прегледи.

„Ние сме частни лечебни заведения. Нас ни превърнаха в социални работници, обаче без никакво заплащане. Нямаме никакви привилегии. Поне да бяхме като държавни служители или нещо подобно. Ние нямаме нито данъчни облекчения, нито никакви, ние плащаме наравно всичко, а изпълняваме социална политика на държавата“, каза той.

За искането за отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари д-р Миндов обясни: „За всяко здравноосигурено лице фондът изплаща 11 стотинки месечно на личния лекар, като ги умножим по 12 месеца, стават 1 лев и 32 стотинки годишно. А личният лекар трябва да осигури 24 часа здравна помощ, т.е. извън работното му време - нощем, празнични дни, събота, неделя и т.н. Няма такава сделка. Получаваш това, което плащаш. Не може да плащаш 1 лев и 32 стотинки и да искаш 186 дни достъп до лекар“, каза д-р Миндов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве