Обявяват Варна за курорт преди 98 години

Варна е обявена за курорт преди 98 години с постановление №21, публикувано в Общинския вестник на 10 юни 1921 г. Градската тричленка обнародва решението, според което Варна " ще представлява една гордост за България-нещо повече, името й ще се носи наравно с Ница, Монте Карло, Ривиера и пр.знатности. А това значи градът да се преобърне на златоносен улей, който ще озарява тъй големите нужди и на самата държава". Това свидетелстват архивите на Градската библиотека"Пенчо Славейков".

Местната управа се мотивира с това, че трябва да се търсят други ресурси предвид отнемането на добруджанските земи от Варненски окръг. През 1925 г. решението е потвърдено и с царски указ, който провъзгласява Варна "за специален и свободен курортен град".

Следващата година са открити прочутите Морски бани на крайбрежната алея. Във Варна работи и рекламно бюро, което издава брошури на над 20 езика, посочва Кристина Спасова, уредник в Музея за нова история. От това време тръгва и конкурсът за красота "Царицата на Черно море", започват плажните забавления с лодки за разходка, италианска музика и фоейрверки.

Специално за започналите музикални тържества пускат и безплатен влак до Варна.

Коментари

Задължително поле