Огнян Герджиков: Не е реалистична формулата ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“

Добре е за България час по скоро да има редовен кабинет, не е реалистична формулата ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков пред БНТ.

На въпрос колко време още ще бъде служебен премиер Герджиков заяви: „На мен не ми се иска да е дълго – първо по лична причина, защото не е толкова приятно, второ добре е за България час по скоро да има кабинет. Иначе рискуваме много неща, да се изложим пред света, ще се отрази на европейското председателството, което ни предстои“.

Във връзка с това възможна ли е формула на кабинет – ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ Огнян Герджиков коментира, че не е реалистично. „Това може би ще бъде реално в някакви следващи избори, но към днешна дата това би било изключителна изненада за мен. Твърде много се противопоставиха двете партии – ГЕРБ и БСП. Трябваше поне някакви резервни ходове да си оставят, те го изключиха категорично“, добави служебният премиер.

Относно това кой би бил реален вариант Огнян Герджиков поясни, че вариантите не са много, което се подразбира и от политическите сили, които са влезли в парламента. „Очаквах поне РБ да влезе. Най-вероятно изглежда ГЕРБ с „Обединени патриоти“, дали и с Марешки ще се включи не знам“, каза още той.

Във връзка с организацията на изборите Герджиков поясни, че това е било и основната цел на служебния кабинет. По повод купуването на гласов той уточни, че не може от корен да се сече това явление, но службите са си били на мястото.

Няма никакви основания за касиране на вота, каза още Огнян Герджиков. На въпрос дали България е успяла да предотврати опитите за намеса в изборния процес, той отговори: „Аз смятам, че успяхме. Имаше известни опити за намеса, на всички е ясно, но България успя в не малка степен да овладее това и смятам, че не се стигна до някакви неблагоприятни ситуации“.

По повод въведенето изискване българските изселници в Турция да попълват саморъчно декларациите си за гласуване, служебният премиер коментира: „Това беше един прекрасен начин, за да стане ясно, че този, който иска да гласува за българския парламент, трябва да знае езика, на който се гласува в него“. „Който иска да участва в изборите, трябва да знае този език, който е задължителен за България – българският“, посочи той. Във връзка с намерението на председателя на ДОСТ Лютви Местан да съди страната ни в Страсбург, Герджиков заяви: „Да, нека да съди. Много е интересно какво ще бъде решението в Страсбург.

Няма никакво основание“. По думите на премиера от ДОСТ нямат и основание да искат касиране на изборите. „Не бяха нарушени граждански права, бяха затруднени до известна степ, но беше предотвратено своевременно и не стигна до реално нарушаване на граждански права“, посочи той. „Като се научат да си напишат името на български език, ще гласуват. Негово задължение е да знае български език, защо не изпълнява задълженията си, а иска да изпълнява правата си? Не може само права да имат някои, това е моето разбиране“, коментира още той. По думите му директна заплаха за националната ни сигурност не е имало. „Всичко, което се задаваше като опасност, беше превантивно елиминирано“, увери Герджиков. Той допълни, че няма информация други държави, освен Турция, да са правили опити за намеса в изборния процес у нас.

На въпрос какво оставя зад себе си и направил ли е чистки служебният кабинет Герджиков заяви: „Може би най-успешният служебен кабинет на Стефан Софиянски освободи всички областни управители на времето. Моята позиция беше да бъдат оставени такива, на които трябва да може да се гласува доверие. Някъде е възможно да сме сбъркали“.

По думите му не може всичко в една държава да е перфектно. Герджиков добави, че вероятно на мястото на Бойко Борисов би реагирал по същия начин и би определил действията на служебния кабинет като чистка.

По думите му е получил обвинения, че са кабинет и на БСП, и на ГЕРБ. „Беше много важно да бъдем равно отдалечени от двата мастодонта. Обаждаха ми се да ми ходатайстват. Ако бях се поддал на всички ходатайства, щеше да бъде Содом и Гомор. Ходатайстваха ми за хора, които могат да са ми в политическия кабинет. За Ирина Белчева ми ходатайства Гергана Паси. Това е нещо по препоръка, която приех, защото уважавах нейното мнение“, поясни той и добави, че няма уволнения под диктовка.

„Ние сме амбициозно правителство и искаме да направим нещо добро. Това, че кабинетът е служебен не значи, че трябва да прави само избори, държавата трябва да се надгражда и да се развива“, коментира още той.

За целите при българското председателство на ЕС, Герджиков заяви, че България има да направи няколко важни крачки, тогава гласът ни ще се чуе два пъти по-силно. „Нека не формулирам сега тези цели“, каза още премиерът.

Коментари

Задължително поле