Огнян Герджиков се срещна с носителката на наградата „Българка на годината“ Ваня Велкова

Министър-председателят Огнян Герджиков се срещна с Ваня Велкова, преподавател по български език в Берлин, носител на наградата на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината 2016“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът я поздрави за отличието, което се връчва на българки, работещи зад граница, със значителен принос за популяризирането на българската култура и традиция по света.

0404_og-vv02Ваня Велкова запозна проф. Герджиков с инициативите, успехите и целите на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) – най-голямата българска неправителствена организация зад граница, в която членуват над 200 български неделни училища. Акцент в разговора бе петицията на АБУЧ за признаването на националните езици в Европейския съюз за матуритетни в училищата на общността.

Петицията бе стартирана през 2016 г. с подкрепата на български евродепутати и през март 2017 г. бе внесена в Европейския парламент с над 3 хиляди подписа.

0404_og-vv03Премиерът оцени високо инициативата на Асоциацията и подкрепи призива представители на изпълнителната власт и той лично да се присъединят към нея.

„Винаги се чувствам горд, когато се срещна с добри практики като вашата“, каза премиерът. Той апелира за популяризиране на работата на Асоциацията. „Трябва да я даваме за пример, заслужено ви се прекланям“, заяви проф. Герджиков.

Ваня Велкова информира министър-председателя за дългосрочните цели на АБУЧ – създаване на Вазов институт за популяризиране на българския език зад граница и признаването на българските неделни училища в чужбина като субект в Закона за предучилищното и училищното образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България