Огнян Златев: Правителството постави ясни и конкретни въпроси на ЕК при евентуален лош сценарий за Брекзит

Снимки: Пламен Стоименов

Правителството постави ясни и конкретни въпроси на ЕК при евентуален лош сценарий за излизане на Великобритания от ЕС. Това каза пред журналисти ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

„Благодаря на правителството за бързата реакция. Целта на работната среща беше да се запознаят правителствата на държавите членки относно това, какво се прави на ниво ЕС, свързано с подготовката за лошия сценарии, напускането на Великобритания без договор“, посочи той. Според него е много важно да се чуят конкретните тревоги на всяка една държава членка. „Правителството постави конкретни и ясни въпроси“, подчерта Златев.

На журналистически въпрос, при евентуален негативен сценарий за излизане на Великобритания от ЕС стои ли вариант за въвеждане на визов режим, министър Екатерина Захариева коментира: „Това е една от процедурите, които комисията приключи като изменения на законодателството при краткосрочен престой. При реципрочност от страна на Великобритания ще се приложи тогава, когато великобританските граждани, които пътуват на територията на ЕС, до 90 дни ще пътуват безвизово. Това не се отнася за дългосрочния престой. Това е и разликата за напускането на Великобритания със сделка или не“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България