Макрон: Във Франция се задава епидемия

Договорът за строеж на нови кораби на ВМС може да бъде сключен до август

Правителството заделя допълнително 10,4 млн. лв. за противоградни ракети

Жената на Васил Божков: При обвинения като моите очаквам всичко

Мащабна спецакция срещу битовата престъпност се проведе в Дулово

Експерти обследват сгради на „Тройката“ в Бургас Комисията ще установява кои имат статут на паметник на културата

Н. Пр. Ема Хопкинс: От 1 януари 2021 г. Великобритания ще има нова емиграционна система

Първи случай на мъж с коронавирус в САЩ, който не е имал контакт със заразени и не е пътувал

Емануела в секси червено бельо (СНИМКА)

Лекция за религиозния туризъм ще бъде изнесена в Регионалния исторически музей в Бургас

Камион и две коли катастрофираха и затвориха пътя край Исперих

Олег Асенов, АПИ: Направихме достатъчно отстъпки на превозвачите за тол системата

Иззеха дрога, акцизни стоки, наркотични вещества и дърва за огрев при спецакция в Търновско Операцията срещу битовата престъпност е проведена под ръководството на Окръжната прокуратура в старата столица

Адвокат Митко Минев е предложен за Почетен гражданин на Велико Търново Предложението е внесено от инициативен комитет, в който влизат видни старостоличани

Хари не желае да го наричат принц

Ограничават поскъпването на лекарства без рецепта

От здравното министерство се мотивират със създаването на стабилност на разходите за най-често използваните от българските домакинства медикаменти.

Целта е медикаментите, отпускани без лекарско предписание, да са на цени, съобразени с покупателната възможност на българина

Срокът за обществено обсъждане е 14 дни

Поскъпването на лекарствата без рецепти ще бъде ограничено, става ясно от проекта на Наредба на Министерството на здравеопазването (МЗ) за регистриране на цените на лекарствените продукти.

Цените на лекарствата без рецепта, не подлежат на регулация, тъй като за тях е въведен регистрационен режим. Затова по правилата на Наредбата притежателите на разрешения за употреба можеха да заявяват увеличение на цените на тези продукти без ограничение във времето и без да бъдат ограничавани в размера на това увеличение.

В предложените текстове на МЗ се казва, че притежателите на разрешения за употреба няма да могат да заявяват увеличение на регистрираните цени на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, с по-голям процент от статистически отчетената инфлация за периода на действие от последната регистрирана цена. Създаването на разпоредбата има за цел да осигури лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание на достъпни цени за българските граждани, съобразени с покупателните им възможности.

От здравното министерство се мотивират и с необходимостта от запазване на настоящите цени на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, и създаването на стабилност на разходите за най-често използваните от българските домакинства медикаменти.

Промените касаещи производството по регистриране на цена на лекарствени продукти, отпускани без лекарско предписание също е разписан в проекта на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Тъй като срокът на забраната, обаче е изтекъл в края на 2019 година, а проектът на Закона все още не е влязъл в сила, се налага нормативната празнота да бъде запълнена с текст в подзаконовия нормативен акт, уточняват от ресорното министерството. От ведомството подчертават, че предложеният проект на акт няма да окаже финансово въздействие върху държавния бюджет.

Срокът за общественото обсъждане на проекта на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти е 14 дни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.