Ози Озбърн - Металозавър Рекс

 Монументалният метален мастодонт на качествената музика Ози Озбърн ще излезе за последен път на музикалната сцена, за да се сбогува с нея, съобщи неговата съпруга и мениджър Шарън. Легендарният вокалист на великата банда Black Sabbath се беше оттеглил от турнетата през последните години заради проблеми със здравето и необходимостта от операция след жестокото му падане, което влоши нараняванията му от почти фатална катастрофа през 2003 г. На 75 години той продължава да е живата история на хеви метъл естетиката, с право завоювал своя прякор “Принцът на мрака”.

“Той няма да прави повече турнета, но планира да направи още два концерта, за да се сбогува, тъй като чувства, че е редно”, са точните думи на съпругата му, предадени от световните медии. Миналата година Ози се отказа окончателно от турнетата, като отмени планирани дати. Тогава, в съобщение до феновете в социалните мрежи обясни: “Това вероятно е едно от най-трудните неща, които някога съм споделял с вас. Както може би всички знаете, преди години претърпях тежка катастрофа, при която увредих гръбначния си стълб. Единствената ми цел през това време беше да се върна на сцената.” Той допълни, че по това време гласът му е бил “добре”, но след множеството операции тялото му е “вече физически слабо”.

Преди време Озбърн претърпя четвъртата си операция на гръбначния стълб, която определи като “последна”. През годините той нееднократно е изказвал удивлението си от факта, че все още е жив, нарича себе си “медицинско чудо” и дори бе казал, че ще дари тялото си на Музея по естествена история, за да проучат учените причините за нечовешкото му дълголетие. Освен баналните за рокзвездите пиене и дрога, Ози се е лекувал в психиатрична клиника, чупил е врата си по време на шофиране (като по време на лечението е бил вкаран в състояние на изкуствена кома), и страда от генетично заболяване, подобно на Паркинсон. Да не говорим за нервните кризи и семейните проблеми. Ной той винаги е бил и майстор на хумора и страхотните фрази. Тук публикуваме някои от тях, като почит към него:

“Навремето баща ми ми каза: “Джон Осбърн, ти или ще станеш велик човек, или ще влезеш в затвора”. Ами, нямах много голям избор...

От всички неща, които съм изгубил през живота си, най-много ми липсва акълът.

С възрастта започват да те подвеждат три неща: като първо, паметта, а второ и трето - аз ги забравих.

“Пинк Флойд” правеха музика за богаташки синчета, ние бяхме обратното.

Виаграта е страхотно приспивателно. Взимам Виагра и съпругата ми Шарън веднага отива да спи.

Лудостта не се научава, тя ти идва отвътре.

Наистина обичам публиката си. Когато съм на сцената, не за тях е привилегия да ме гледат, а за мен е привилегия да съм пред тях.

Мога да кажа съвсем честно, че всички лоши неща, които някога са ми се случили, са свързани с наркотиците и алкохола. Имам предвид, че никога нямаше да уринирам на площада в Сан Антонио, Тексас пред мемориала Аламо в девет сутринта, облечен с вечерна женска рокля, ако бях трезвен.

За да лъжете, трябва да имате отлична памет, а при мен тя е никаква.

Аз съм грижовен, за хората съм, и съм създаден да забавлявам хората. Аз съм човек на семейството. Аз съм съпруг. Баща. Бил съм и много други неща през годините, за които не искам да говоря. Винаги се опитвам да подобря себе си. Мисля, че това ми е присъщо.

Аз съм яростен алкохолик и яростен наркоман, и не бих искал да видя децата ми да вършат същото нещо.

Някой ми каза тази сутрин: “На какво отчиташ, че се дължи твоето дълголетие?” Не знам. Имам предвид, че не можех да планирам живота си по-добре. По всички сметки би трябвало да съм мъртъв! Само като си помисля за злоупотребата, на която подлагам тялото си - наркотиците, алкохолът, начинът ми на живот през последните десетилетия!

За мен смъртта е следващият етап. Не вярвам, че за нас това ще е краят - не вярвам, че със смъртта настъпва краят на цялото човечество.”

 

Той първи заговори за личния си живот пред публиката

Ози е истински “Железен човек” като в едноименната песен на Black Sabbath. Искам да кажа, че той има толкова много пирони и пластини, имплантирани в тялото след травми и инциденти. Нека обаче да се запомни, че Ози е първата мега звезда, който събра достатъчно смелост, за да открехне напълно завесата на личния си живот пред публиката. Той бе първият!

Шарън Осбърн, съпруга на Ози

 

В него има самота

В Ози Озбърн има някаква невинност и самота. Среща се и контактува с адски много хора, но винаги сякаш стои някак си встрани от тях. Затова в общественото съзнание съществува и такъв митологичен, а и мистериозен образ за него. Той е като една древна и дълбока загадка. И невероятен музикант, разбира се. Няма много като него.

Джони Деп, актьор

 

Жена му Шарън го превръща в ангелче

Един път ме пита имам ли кока, казах, че нямам. По масата пълзяха мравки, Ози направи линия от тях и ги изшмърка. Голям идиот, изобщо идеята Ози и “Мотли Крю” да са заедно на карнавала Марди грас не бе много добра... Щом обаче на хоризонта се появеше жена му Шарън, той ставаше коренно друг човек, истински ангел.

Ники Сикс, музикант

Прочутото приключение с прилепа

На 20 януари 1982 г. по време на концерт на Black Sabbath в Айова фен хвърля прилеп в краката на Ози. Той мисли, че е гумена играчка и му отхапва главата. Бързо го изплюва, след като схваща, че е истински. След концерта му бият инжекция против бяс. “Главата му мърдаше в устата ми, по устните ми се стичаше кръв”, пише той по-късно в автобиографията си. “Трябваше ми доста вода, за да преглътна тази шибана глава на прилепа. Все още я чувствам заседнала в шибаното ми гърло, след всичките тези години. Хората от цял свят ми казват: “Ти си този, дето убива животинки. Правиш ли го още? Всяка нощ ли го правиш? Гарантирам ви, че ако умра сега, утре хората ще напишат - “Ози Озбърн, човекът, който отхапа главата на прилеп, умря в своята хотелска стая”. Ей това ме чака...”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети