ОЗХО: Сирийската армия е използвала хлор при атака в Идлиб през 2018 г.

Сирийските военновъздушни сили са използвали хлор при атака в град Саракиб, провинция Идлиб, през 2018 г. Това констатира Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) в доклад, цитиран от Франс прес.

Екип на ОЗХО е стигнал до заключението, че ВВС на сирийското правителство са използвали химическо оръжие на 4 февруари 2018 г. в Саракиб, на 50 километра южно от Алепо. Според разследващите има основателни причини да се смята, че военен хеликоптер е хвърлил най-малко един варел с хлор източно от Саракиб. 12 човека са били засегнати.

Въпреки категоричните възражения от страна на Сирия и на нейните съюзници, сред които и Русия, мнозинството от държавите членки на ОЗХО разрешиха през 2018 г. на организацията да установи кой е извършителят на въпросното нападение, а не само да документира, че е било използвано химическо оръжие.

Сирийското правителство отрича да има каквато и да било роля в химически атаки, като твърди, че неговите запаси от химически оръжия са под международно наблюдение по силата на споразумение, сключено през 2013 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток