ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева

Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Общинската избирателна комисия във Велико Търново откри нарушение в агитационните плакати на кандидатката за кмет от БСП за България Весела Лечева. Комисията е извършила проверка по сигнал на Диян Хаджийски от ПП ГЕРБ, според който надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление” в плакатите на Лечева, закачени на билбордове в старата столица, не отговаря на изискванията да заема 10% от лицевата площ на агитационния материал и не е разположен в обособено поле.

ОИК е установила, че действително има нарушение на чл. 183, ал. 2 от Изборния кодекс, а именно на агитационни материали, агитиращи в полза на местна коалиция БСП за България, на ул.“Магистрална“ до МОЛ-В.Търново; ул. „Н. Габровски“ до МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ АД; бул. „България“ до НВУ„Васил Левски“; ул. „Христо Ботев“ до Автогара- юг информацията, че купуването и продаването на гласове е престъпление, заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и не е разположена в обособено поле.

Комисията е указала на местната коалиция в срок от 24 часа да приведе агитационните материали в съответствие с изискването на Изборния кодекс.

При неизпълнение на даденото указание в указаният срок, материалите трябва да бъдат свалени от билбордовете.

От ОИК напомнят, че за нарушението е предвидена санкция - глоба в размер от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение е в размер от 5000 до 15 000 лв.

Решението подлежи на оспорване пред ЦИК- София.

Коментари

Задължително поле