ОИК решава дали ще прекрати правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов

Румен Томов

Днес след 18 часа ще стане ясно дали Общинската избирателна комисия ще прекрати правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов. Комисията ще заседава в голяма зала довечера заради интереса на граждани към процедурата.

До местния импийчмънт се стигна след като досегашния градоначалник Атанас Камбитов подаде сигнал, в който обяви, че настоящият управник е нарушил ЗМСМА, тъй като не е заличил в едномесечен срок от обявяване на изборния резултат своя фирма в Търговския регистър.

Справката сочи, че Томов е прехвърлил дружеството на сина си Мартин Томов, но с ново име и нов булстат. Старата фирма обаче не е заличена и реално продължава да съществува в правния мир, което е нарушение на закона.

Камбитов настоява в сигнал до ОИК правомощията на Румен Томов да бъдат прекратени предсрочно.

По процедура Общинската избирателна комисия изиска от Търговския регистър удостоверение дали въпросното дружество е заличено и дали до 4 декември настоящият кмет е подал заявление за заличаването му, както и поиска лични обяснения от кмета Румен Томов. Тази вечер след като се прегледат документите ОИК ще вземе решение по казуса.

Каквото и решение да вземе обаче избирателната комисия, то подлежи на обжалване пред Административния съд, като жалбата обаче трябва да бъде подадена от политическа партия.

Коментари

Задължително поле