Около 40 % от житото в Търновско е с лошо качество

В неожънатите площи заради голямата влага има покълнало зърно

Около 40 % от реколтата на пшеница във великотърновска област ще бъде с много лошо качество след падналите обилни дъждове. Това прогнозират зърнопроизводители и агрономи от региона.

Според земеделските стопани, тенденцията е за цялата страна, като на места добивите с ниско качество ще стигнат и до 50%.

todoranov

"Пороите, които паднаха през последната седмица, нанесоха сериозни поражения на есенниците, най- вече на пшеницата. Въпреки, че жътвата в региона подрани с около 20 дни, все още има неожънати площи.

Зърнопроизводителите, които не успяха да приберат реколтата преди дъждовете, жънат покълнала пшеница с много лошо качество, което не отговаря на изискванията на стандарта на Агенцията за безопасност на храните“, коментира Андрей Андреев, агроном и управител на земеделска фирма в лясковското село Козаревец.

По думите на зърнопрозводителя Румен Тодоранов, около 80% от пшеницата в областта вече е ожъната, но с оглед дъждовете около 40 % ще бъде с влошено качество.

„Има покълнало зърно, а на места в страната има такива неожънати площи с над 50 на сто покълнала пшеница", твърди Тодоранов.

sarno

Земеделските стопани са категорични, че това ще доведе до ръст в изкупните цени на навреме ожънатото жито.

Засега дъждовете се отразяват благоприятно на пролетните култури.

„За сметка на пшеницата и на есенниците, дъждовете влияят благоприятно върху пролетните култури, върху слънчогледа и царевицата, което за тях е добре“, обясни Андреев.

Земеделските стопани все още не могат да прогнозират дали цената на хляба ще се повиши. Според тях енергийните разходи оказват най- голямо влияние, още повече, че се очаква поскъпване на тока и на природния газ. Фермерите не смятат, че цената на зърното ще се увеличи толкова драстично, за да е основен фактор при крайната стойност на насъщния.

Коментари

Задължително поле