Окончателно влязла в сила присъда: 8 месеца затвор за хулигана, ослепил полицайка на мач

Снимка: Булфото
Полицаи изнасят окървавената си колежка Гергана Зашева.

Йордан Исаев-Помбера осъден да плати 80 000 лв. на МВР служителката

Съдиите приемат, че няма умисъл

Осем месеца затвор и обществено порицание. Това е окончателната присъда за хулигана, избил с бомбичка дясното око на полицайката Гергана Зашева-Методиева по време на мач между “Левски” и ЦСКА преди повече от 2 години.

Според наказанието общественото порицание следва да се изпълни чрез обявяване на осъждането на извършителя Йордан Александров Исаев (27 г.) в два национални всекидневника. И “Труд” е единият от тях.

Потресаващият случай е от 18 април 2018 г., когато за пореден път бе окървавено вечното дерби между двата столични отбора. Този път жертва стана 24-годишна полицейска инспекторка от Главна дирекция “Жандармерия”, мобилизирана с колегите си да пази реда на стадион “Васил Левски”. Към 19,10 ч Йордан Исаев, наричана от свои приятели и други сини фенове с прякора Помбера бил сред публиката в сектор “Б”. В началото на второто полувреме взел от неустановено лице самоделна бомба с големина на яйце, обвита с тиксо. Решил да я хвърли по съседния сектор “А”, но за да не бъде разпознат от камерите на стадиона, облякъл чужд суичър, сложил си и маска на лицето. Бомбичката паднала в зоната до вход 1 на сектор “А”, взривната вълна от нея помела стъкло и парчетата от него поразили тежко Гергана в лицето. Ранен бил и нейният колега жандармерист Петър Иванов.

Защитата на злосторника твърди, че сам се е предал, след като споделил с приятелката му и майка му какво е извършил и те го посъветвали да не се крие. По делото обаче става ясно, че той е разпознат от видеозаписи и издирен от криминалисти, разследвали случая.

Пред първа инстанция - Софийския градски съд, Йордан Исаев признава напълно вината си и делото приключва по съкратената процедура през февруари 2019 г. Той получава 6 години затвор, като тази присъда е намалена с една трета и реално става 4 години. Делото отива в Софийския апелативен съд. Магистратите там решават, че престъплението на Исаев не е умишлено, че той не е целял да нарани служители от МВР, нито е могъл да предполага какво ще се случи след взрива и счупването на стъклото с Гергана и колегата є. Затова е признат за виновен само за хулиганство и наказанието му е намалено на 8 месеца затвор.

“С пострадалата Гергана Зашева обжалвахме пред Върховния касационен съд”, каза пред “Труд” адвокатът на полицайката Емануил Йорданов. “Най-общо мотивът ни да искаме по-високо наказание бе за евентуален умисъл, тъй като извършителят се е преоблякъл преди да хвърли взрива сред много хора. Той си е давал сметка, че може да рани някого, включително и полицаи, след което МВР да го издирва”, каза още адвокат Йорданов.

С решение от 4 юни т. г състав на ВКС оставя в сила 8-месечната присъда на Йордан Исаев. От нея ще се приспаднат дните на задържането му под стража и под домашен арест, така че престоят му в затвора остава по-скоро символичен.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право