Олаф Шолц: Германия няма да изпълни условието на Тръмп за незабавно увеличение на военния бюджет

Германия няма да изпълни условието, поставено от Доналд Тръмп за незабавно увеличение на военния бюджет. Това заяви германският министър на финансите от социалдемократическата партия Олаф Шолц. "Не изключвам нов разрив в управляващата коалиция", прогнозира пред БНР д-р Хенинг Риике от Германското дружество за външна политика.

"Дискусията по тази тема в Германия тепърва предстои. Канцлерът Меркел трябва да защити исканията за повече пари за отбрана, но трябва да е пределно ясно - Германия сама се е вкарала в този капан, защото се е ангажирала с целта от Уелс да заделя 2 % от БВП за отбрана, а все още е далеч под тази сума."

Густав Гресел от Европейския съвет по външна политика коментира, че свеждането на НАТО до финансов спор води до задънена улица: "Дискусията за финансите е контрапродуктивна, защото отвлича вниманието от далеч по-важния въпрос за бойните способности на НАТО. Обявената цел от 2% от БВП е само едната страна на медала. Другата важна цел са 20-те процента от военния бюджет, които трябва да се инвестират във въоръжение. Това Тръмп напълно умишлено премълчава."

 

Коментари

Задължително поле