Олаф Шолц - Човекът с парите

Правителството на Ангела Меркел положи клетва в сряда миналата седмица и официално пое управлението на най-голямата икономика в Европейския съюз, Германия, след шест месеца на политическа безтегловност. Постигнатото споразумение между християндемократите на Меркел и социалдемократите, предвождани временно от Олаф Шолц, даде на канцлера възможността да се запише в историята, начело на четвърти пореден кабинет. Макар и не всички прогнози за бъдещето му да са много обещаващи.

Разпределението на местата в правителството за първи път от девет години насам даде министерството на финансите на социалдемократите в лицето на Олаф Шолц. Или “Шолц-о-матът”, както е известен в Германия досегашният кмет на Хамбург, заради технократският му подход. В редакционният си коментар си за него, последният брой на авторитетното британско списание “Икономист” го описва с три думи “прагматичен, прям и протестант”. За последното свидетелствало, че на офис-коктейла, организиран в сградата на общината в Хамбург, по повод изпращането на Олаф Щолц към министерския пост в Берлин, изрично не се е сервирал алкохол. В работен ден няма причина служителите да се разсейват от задълженията им с порочни практики. Така го правят в Германия.

Олаф Шолц идва на мястото на превърналия се в нарицателно за фискална дисциплина в Еврозоната дългогодишен германски финансов министър Волфганг Шойбле. Който преведе страната си през започналата през 2008 г. световна финансова и икономическа криза, и в един момент, в началото на това десетилетие, стана особено популярен в Гърция, наравно с канцлера Меркел. Според много западни няблюдатели Шолц ше продължи в стъпките на Шойбле що се отнася до консервативното разпределение на бюджетния излишък на Германия, който за миналата година възлиза на 37 милиарда евро. Коалиционната сделка предвижда също така балансирани бюджетни разходи и никакви нови заеми. Макар и наскоро бившият кмет на Хамбург да се обяви за увеличаване на минималната заплата в Германия. Но вероятно ще намери начин - кредото на “Шолц-о-мата” е “мога да разпределям само това, с което разполагам”.

Същевременно, на първото си официално пътуване в чужбина, с канцлера Ангела Меркел до Париж през уикенда, новият министър на финансите на Германия настоя, че Берлин ще продължи да работи за още по-задълбочена интеграция на икономиките на страните от Еврозоната. Последното идеално се вписва в обявените планове за бъдещето на ЕС на френския президент Еманюел Макрон, който още при обявяването на състава на новото германско правителство (и кой поема финансите) го определи като “добра новина за Европа”. Идеята за задълбочаване на интеграцията в Еврозоната обаче, макар и подкрепяна от Ангела Меркел, не е толкова популярна сред нейните християндемократи, а и сред по-широк спектър избиратели в Германия. Които ще имат нужда от убеждаване в необходимостите.

Все задачи, върху която Олаф Шолц ще може да се концентрира допълнително веднага след като свалят през април от плещите му лидерската мантия на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Която пое преди месец след изпадането в немилост на досегашния й председател Мартин Шулц, покрай преговорите за съставянето на новото правителство. Но да останем на Шолц.

Новият финансов министър на Германия е роден на 14 юни 1958 г. в град Оснабрюк, но израства в Хамбург. Завършил е местният университет със специалност трудово право. Към редиците на ГСДП Олаф Шолц се присъединява през тийнейджърските си години и дори членува за кратко в радикална фракция на млади социалисти. През 1990-те израства в партийната върхушка на социалдемократите в Хамбург и през 1998 г. е избран за депутат в Бундестага. В следващите години Олаф Шолц ще заема различни водещи позиции в парламентарната фракция на ГСДП. Назначен е за миинистър на труда в първата голяма коалиция на Ангела Меркел с социалдемократите между 2007 и 2009 г. и придобива славата на реформатор, с увеличаването на пенсионната възраст в Германия до 67 години. През 2011 г. Олаф Шолц оглавява листата на ГСДП на местните избори в Хамбург и спечелва кметския пост. Под негово ръководство градът процъфтява – завършен е строежът на мащабната концертна зала “Ебфилхармони”, проект за 866 млн. евро., а през 2015 г. Хамбург кандидатства за домакин на Летните олимпийски игри през 2024 г. В крайна сметка Олаф Шолц се оттегля от надпреварата, след като съгражданите му отхвърлят на референдум потенциалният разход на 11,2 млрд. евро. за организирането на игрите. Така го правят в Германия.

Третият най-популярен политик

Само преди месец, още от позицията си на кмет на Хамбург, Олаф Шолц беше посочен в анкета на трето място по популярност сред политиците в Германия. На първата позиция, разбира се е канцлерът Меркел, а след нея е бившият лидер на ГСДП и досегашен мнистър на външните работи, Зигмар Габриел. При всички положения обаче, от новата му позиция високата кота на одобрение на Олаф Шолц предстои да бъде подложена на изпитание в следващите месеци и години, споделят наблюдатели.

ЗА НЕГО

Като търговец

от Ханзата

Той (б.р. Олаф Шолц) няма да обикаля Европа да чете лекции, както го правеше Шойбле. Но това не означава че Германия изведнъж ще отпусне кранчетата с парите. Той е като търговец от едновременшната Ханза, надежден и устойчив, пълната протвоположност на (б.р. – бившият гръцки финансов министър) Янис Варуфакис. Шолц е много германец: няма да предприеме нищо необмислено.

Йенс Цимерман,

депутат от ГСДП

в Бундестага на Германия

Обожава детайлите

Той (б.р. – Олаф Шолц) е извстен като човек който обожава детайлите и поглъща папки с информация. Очаквайте един добре подготвен германски финансов министър. Но същевременно не очаквайте да сложи край консервативно ориентираните фискални политики. Единственото нещо , с което очаквам Шолц да е различен от Шойбле – или поне в началото – е да се въздържа да дадав уроци на други държави.

Карстен Бръзески,

главен икономист

в банковия конгломерат ING

пред телевизия CNBC

Ще движи политиките

в Европа

Г-н Шолц се очаква да поеме юздите на финансовото министерство на Германия, вторият най-влиятелен пост в страната и опора на Еврозоната. (...) ГСДП ще бъде в позиция (б.р. – през Олаф Шолц) да подпринася за оформянето на политиките на Берлин в Европа. Роля, която през голямата част на последното десетилетие г-жа Меркел държеше за себе си.

Гай Чазан, журналист,

директор на бюрото на

в-к “Файненшъл Таймс” в Берлин

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети